Τουρκία: Προχώρησε σε άσκηση γενικής επιστράτευσης εφέδρων ενώ «βράζουν» τα μέτωπα που άνοιξε σε Μεσόγειο και Συρία

Τουρκία: Προχώρησε σε άσκηση γενικής επιστράτευσης εφέδρων ενώ «βράζουν» τα μέτωπα που άνοιξε σε Μεσόγειο και Συρία

Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία για το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 - Με παράνομη NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει το Ικάριο Πέλαγος

Με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο να κορυφώνεται καθώς το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται σύμφωνα με δηλώσεις τουρκοκύπριου αξιωματούχου να ξεκινήσει γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζοντας κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με πάνω από ένα μέτωπα καθώς ετοιμάζεται και για εισβολή στην Συρία μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Αυτό που ωστόσο προκαλεί εντύπωση καθώς προπαγανδιστηκε και από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ήταν η άσκηση γενικής επιστράτευσης εφέδρων που πραγματοποιήθηκε στην γειτονική χώρα και γνωστοποιήθηκε με την ολοκλήρωσή της το περασμένο Σάββατο με σχετική ανάρτηση στο twitter. Το σχόλιο που το συνόδευε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σαν να μην είχαν αποστρατευτεί ποτέ. Το ευγενές έθνος μας είναι πάντα έτοιμο για ειρήνη και ασφάλεια στην χώρα μας! Η ετήσια προγραμματισμένη άσκηση επιστράτευσης “Κεραυνός-2109” ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Στο σχετικό βίντεο από την άσκηση εμφανίζονται μεσήλικες τούρκοι να συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια ασκήσεων ενώ παράλληλα ασκούνται σε βολές.

Αναμφισβήτητα το κύριο βάρος της προσοχής της Άγκυρας είναι στο μέτωπο της Συρίας καθώς οι μετακινήσεις στρατευμάτων προς την εν λόγω περιοχή είναι μεγάλες.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε με σχετική δήλωσή του πως «υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από την αρχή της κρίσης και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας καθαρίζοντας την περιοχή από τρομοκράτες. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία».

Στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Την ίδια ώρα στην Ανατολική Μεσόγειο βέβαια, μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συνεχίζουν να συνοδεύουν το Γιαβούζ που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στο οικόπεδο 7.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα αρχίσει σήμερα ή αύριο, Τρίτη, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Στα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας αναφέρεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις προκλήσεις της Άγκυρας, οι οποίες, όπως λέει, δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram και τον δημοσιογράφο Abdelsattar Barakat, ενόψει της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, στο Κάιρο, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση», προσθέτει. Μάλιστα, δηλώνει πως «τουρκικές προκλήσεις -όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο- σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει».

Για την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, αύριο στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».

Σε συνεχή επαφή συμφώνησαν να βρίσκονται Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακή κυβέρνησης κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής Α.

Ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και προτείνει αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σε σχόλιο από το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.

Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία με επικεφαλής την κ. Γκάρμπερ, η ExxonMobil και εθελοντές της ομάδας Lets make Cyprus Green, καθάρισαν την περιοχή Καρνάγιο, στη Λεμεσό.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Στο Αιγαίο

Στο Αιγαίο η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την NAVTEX που εξέδωσε για την περιοχή της Καρπάθου και έτσι μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως Ελληνικό και Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα συμπέσουν αύριο στην δεσμευμένη και από τις δύο χώρες περιοχή.

Παράλληλα η Άγκυρα δέσμευσε σήμερα για τις 10 Οκτωβρίου την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου Σάμου και Ικαρίας για άσκηση με την χρήση όπλων.

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ