«Πράσινο φως» στην κατασκευή νέας αποβάθρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

«Πράσινο φως» στην κατασκευή νέας αποβάθρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για το έργο

Την πρόθεση της Ελλάδας να χορηγήσει κρατική βοήθεια ύψους 47,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας αποβάθρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος του έργου είναι η μείωση της συμφόρησης, των επιβλαβών εκπομπών και του κινδύνου ατυχημάτων, μεταφέροντας τις διεθνείς δραστηριότητες του λιμένα σε μια νέα αποβάθρα που βρίσκεται έξω από την πόλη της Ηγουμενίτσας. Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και διαπίστωσε, ότι η δημόσια στήριξη ήταν αναγκαία για την υλοποίηση της επένδυσης.

Επιπλέον, η Επιτροπή έκρινε, ότι η Ηγουμενίτσα αν και είναι ένα σχετικά μικρό λιμάνι, με περιορισμένο όγκο μεταφορών σε επίπεδο ΕΕ, αποτελεί μέρος του βασικού διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η δημόσια στήριξη είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι θα προωθήσει την κατασκευή των μεταφορικών υποδομών πρωταρχικής σημασίας για την ΕΕ και θα μειώσει τους κινδύνους για τους επιβάτες χωρίς να στρεβλώσει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.