«Κατάληψη» της Σύμης από πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν αστυνομικοί της Δωδεκανήσου

«Κατάληψη» της Σύμης από πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν αστυνομικοί της Δωδεκανήσου

Επιστολή της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Επιστολή προς την πολιτική και φυσική της ηγεσία με αφορμή την «απόβαση» περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών στη Σύμη, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, έστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου.

Όπως αναφέρει σημοδίευμα της εφημερίδας «Ροδιακή», η επιστολή στάλθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, Γεώργιο Κουμουτσάκο και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, ενώ έχει κοινοποιηθεί στον Αστυνομικό Διευθυντή Α΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Μιχάλη Καληωράκη, καθώς και στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Αφορμή για τη σύνταξη και αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στάθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σύμη τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, διαπιστώνοντας με τον τρόπο αυτό την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι διαμένουν οπουδήποτε βρουν, ενώ κοιμούνται ακόμη και σε χαρτόκουτα.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τονίζουν, πως υπό αυτές τις συνθήκες η τοπική κοινωνία και οι υπηρετούντες αστυνομικοί βρίσκονται στα όριά τους και ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού, να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις, ώστε να ενισχυθεί η Σύμη με μόνιμο προσωπικό της αστυνομίας, ενώ θίγουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου της αστυνομίας στο νησί.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, λόγω της όξυνσης του μεταναστευτικού, βρέθηκε σήμερα στο νησί της Σύμης, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.  Τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο πολύπαθο αυτό νησί, δεν μπορούν να μεταφερθούν με φωτογραφίες ή βίντεο, πόσω μάλλον με ένα έγγραφο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε την επικρατούσα κατάσταση, με την παρούσα επιστολή μας.

Στην πραγματικότητα έχει γίνει απόβαση στο μικρό ακριτικό νησί και έχει "καταληφθεί" από τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται παντού. Τουλάχιστον -400- αλλοδαποί βρίσκονται στη Σύμη και έχουν κατακλύσει Αστυνομικό Τμήμα και Λιμεναρχείο, με αποτέλεσμα να κατασκηνώνουν παντού και να κοιμούνται σε χαρτόκουτα. Από θέμα συνθηκών υγιεινής δεν γίνεται λόγος, καθότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πού εξυπηρετούν τις προσωπικές τους ανάγκες, καθότι η μία τουαλέτα του Α.Τ. Σύμης σίγουρα δεν επαρκεί.

Επειδή η τοπική κοινωνία, καθώς και οι εκεί υπηρετούντες Αστυνομικοί, βρίσκονται στα όριά τους, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και τη μεταφορά τους σε ειδικές δομές.
• την αύξηση των οργανικών θέσεων στο Α.Τ. Σύμης προκειμένου να ενισχυθεί με μόνιμη δύναμη.
• την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου που στεγάζεται το Α.Τ. Σύμης, το οποίο παραχωρήθηκε αυθαίρετα και χωρίς τη συναίνεση της Υπηρεσίας, στο Λιμεναρχείο Σύμης, γεγονός που μας εμποδίζει να προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής και διαβίωσης των μεταναστών –προσφύγων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ Γεώργιος».