Οι Τούρκοι κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο – Εντατική η χρήση drone

Οι Τούρκοι κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο – Εντατική η χρήση drone

Νέα μεγάλη άσκηση με την επονομασία «Ανατολική Μεσόγειος 2019» ετοιμάζει η Άγκυρα τον Νοέμβριο - Μήνυμα μέσω παρακολούθησης άσκησης διάβασης ποταμού από τον ΥΦΕΘΑ

Εντατική είναι αυτή την περίοδο η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στο Αιγαίο. Στρατιωτικές πηγές του news.gr επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για πτήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά σε περιοχές όπου ασκούνται πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων».

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Αυτό που δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί είναι αν τα drone αυτά απονηώθηκαν από κάποια τουρκικά πολεμικά που πλέουν στο Αιγαίο ή αν ήρθαν από κάποιο αεροδρόμιο της ενδοχώρας

Η Τουρκία με την χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας προσπαθεί να σχετικά οικονομικό τρόπο να συλλέξει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα για αρκετή ώρα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Άγκυρας που απογειώθηκε από το προκεχωρημένο αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, πραγματοποίησε για αρκετή ώρα περιπολία ανατολικά του Αγαθονησίου, μένοντας πάνω όμως από τις Τουρκικές ακτές. Με τα ηλεκτροοπτικά μέσα που διαθέτει είναι πολύ πιθανό ότι συνέλεξε στοιχεία από την ευρύτερη περιοχή και χωρίς να παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα αμφισβητώντας την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου εξέδωσε μέσω του σταθμού της Αττάλειας, που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, NAVTEX με την οποία δεσμεύει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου. Η περιοχή αυτή «πιάνει» κομμάτι τόσο του FIR Αθηνών όσο και του FIR Λευκωσίας.

Παράλληλα η Τουρκία ετοιμάζεται για μια μεγάλη ναυτική άσκηση με την επονομασία «Ανατολική Μεσόγειος 2019»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την Κυριακή μεταξύ άλλων πως «Η ώρα ζυγώνει. Όταν ξυπνούν το γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες. Τα τελευταία γεγονότα στη Μεσόγειο δείχνουν πως πρέπει να είμαστε ισχυροί και στις θάλασσες» ενώ παράλληλα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως το Γιαβούζ ξεκινά τις επόμενες μέρες τη γεώτρηση του στο νέο του σημείο, ενώ η γεώτρηση του Φατίχ έχει φτάσει κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα.

Εν τω μεταξύ σήμερα από ελληνικής πλευράς έγινε γνωστό πως ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού το χρονικό διάστημα 29 – 30 Σεπτεμβρίου 2019, παρακολούθησε δραστηριότητες σχεδίασης και διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της μεγάλης Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019».

Αρχικά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «ΝΕΣΤΟΣ-19» και την ανάπτυξη γέφυρας «BELLEY», δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του ποταμού Νέστου.

Στη συνέχεια, μετέβη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου, όπου παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ-19». Μετά το πέρας της άσκησης, ο Υφυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο προσωπικό.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, οι Διοικητές της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και του Δ΄ ΣΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.