«Κούφια» παράταση της επιχείρησης «Σοφία» της ΕΕ στη Μεσόγειο

«Κούφια» παράταση της επιχείρησης «Σοφία» της ΕΕ στη Μεσόγειο

Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ενεργά πλοία εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ των χωρών για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται

Οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παρατείνουν για έξι μήνες τη θητεία της Επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο, η οποία έχει στόχο να ανακόψει τη ροή μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη θέτοντας στο στόχαστρό της τους διακινητές.

Η αποστολή πήρε παράταση ως τα τέλη Μαρτίου 2020, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι χώρες μέλη της ΕΕ, αν και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ενεργά πλοία εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ των χωρών για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Η Επιχείρηση Σοφία πλέον ασχολείται με την εκπαίδευση του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης και θεωρείται αμφιλεγόμενη εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υφίστανται οι μετανάστες στη χώρα αυτή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την ΕΕ να τερματίσει την πολιτική της που επιτρέπει την επιστροφή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο πίσω στη Λιβύη, όπου αναγκάζονται να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 πλοία της Επιχείρησης Σοφία πραγματοποιούσαν περιπολίες στη νότια και κεντρική Μεσόγειο με στόχο να εντοπίσουν διακινητές μεταναστών, να βοηθήσουν στην εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εισαγωγές όπλων στη Λιβύη και να επιβλέπουν τις εξαγωγές πετρελαίου από την εμπόλεμη χώρα.

Ωστόσο η Ιταλία άσκησε βέτο στη χρήση πλοίων από την Επιχείρηση Σοφία, εξοργισμένη από το γεγονός ότι μετέφερε τους μετανάστες που διασώζονταν στις ακτές της.