Ελλάδα

Το θρυλικό όπλο του Ελληνικού Στρατού αναβαθμίζεται

Οι λόγοι που έκαναν τον Ελληνικό Στρατό να επιλέξει την οδό αυτή αντί της αντικατάστασής του

Μετά από κοντά 4 δεκαετίες χρήσης το τυφέκιο G-3 με το οποίο υπηρέτησαν οι Έλληνες έφεδροι τα τελευταία χρόνια θα «ξανανιώσει».

Μια σημαντική παρτίδα στάλθηκε προς αναβάθμιση αποκτώντας απάρτια που βοηθούν τον μαχητή όπως σκοπευτικό ερυθράς κηλίδας (red dot) ή φακός, πτυσσόμενο κοντάκιο και ράγα λαβής ώστε να γίνει πιο σταθερή η βολή.

Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη φτάσει σε μονάδες και μέσω της χρήση αξιολογούνται. Εάν όλα πάνε καλά το πρόγραμμα αναβάθμισης θα επεκταθεί σε όλα τα G-3 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Με αυτή την αναβάθμιση επί της ουσίας παγιώνεται η επιλογή του Ελληνικού Στρατού στο διαμέτρημα των 7,62 και οποιαδήποτε συζήτηση για το «ελαφρύτερο» 5,56 αποκτά καθαρά φιλολογική αξία.

Όπως επεσήμανε στο news.gr στρατιωτική πηγή, πέρα από το γεγονός πως η μέχρι τώρα απόδοση του G-3 έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στον ελληνικό στρατό, το πραγματικά γιγαντιαίο απόθεμα σε πυρομαχικά (σφαίρες) καθιστά μάλλον μονόδρομο την επιλογή της αναβάθμισης καθώς η αλλαγή του G-3 με κάποιο άλλο τυφέκιο θα είχε πολλαπλά τεράστιο κόστος σε μια εποχή που σίγουρα τα οικονομικά της χώρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Μαρίνος Γκασιάμης