Το θρυλικό όπλο του Ελληνικού Στρατού αναβαθμίζεται

Το θρυλικό όπλο του Ελληνικού Στρατού αναβαθμίζεται

Οι λόγοι που έκαναν τον Ελληνικό Στρατό να επιλέξει την οδό αυτή αντί της αντικατάστασής του

Μετά από κοντά 4 δεκαετίες χρήσης το τυφέκιο G-3 με το οποίο υπηρέτησαν οι Έλληνες έφεδροι τα τελευταία χρόνια θα «ξανανιώσει».

Μια σημαντική παρτίδα στάλθηκε προς αναβάθμιση αποκτώντας απάρτια που βοηθούν τον μαχητή όπως σκοπευτικό ερυθράς κηλίδας (red dot) ή φακός, πτυσσόμενο κοντάκιο και ράγα λαβής ώστε να γίνει πιο σταθερή η βολή.

Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη φτάσει σε μονάδες και μέσω της χρήση αξιολογούνται. Εάν όλα πάνε καλά το πρόγραμμα αναβάθμισης θα επεκταθεί σε όλα τα G-3 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Με αυτή την αναβάθμιση επί της ουσίας παγιώνεται η επιλογή του Ελληνικού Στρατού στο διαμέτρημα των 7,62 και οποιαδήποτε συζήτηση για το «ελαφρύτερο» 5,56 αποκτά καθαρά φιλολογική αξία.

Όπως επεσήμανε στο news.gr στρατιωτική πηγή, πέρα από το γεγονός πως η μέχρι τώρα απόδοση του G-3 έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στον ελληνικό στρατό, το πραγματικά γιγαντιαίο απόθεμα σε πυρομαχικά (σφαίρες) καθιστά μάλλον μονόδρομο την επιλογή της αναβάθμισης καθώς η αλλαγή του G-3 με κάποιο άλλο τυφέκιο θα είχε πολλαπλά τεράστιο κόστος σε μια εποχή που σίγουρα τα οικονομικά της χώρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Μαρίνος Γκασιάμης