Απαγορεύεται η λειτουργία καμερών στα σχολεία τις ώρες λειτουργίας τους

Απαγορεύεται η λειτουργία καμερών στα σχολεία τις ώρες λειτουργίας τους

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη λειτουργία καμερών στα σχολεία τις ώρες λειτουργίας τους. Όπως αναφέρει η Αρχή υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων στην περίπτωση εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε δημόσιες σχολικές μονάδες είναι οι Δήμοι.

Αφορμή για να ερευνηθεί από την Αρχή  η νομιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης από διευθυντές σε σχολικές μονάδες εντός Δήμου στάθηκαν καταγγελίες πολίτη.
Κύριο σημείο των καταγγελιών ήταν ότι οι διευθυντές των σχολείων τοποθετούν κάμερες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των γκράφιτις στα σχολικά κτίρια.

Κατά την εξέταση των καταγγελιών η Αρχή απέστειλε έγγραφα στις διευθύνσεις των σχολικών  μονάδων με τα οποία ζήτησε διευκρινίσεις . Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι διευθύνσεις των μονάδων απάντησαν στην Αρχή αποστέλλοντας διάφορα στοιχεία , όπως στιγμιότυπα από τις λαμβανόμενες εικόνες και ενημερωση σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την εγκατάσταση των συστημάτων. Σε σχετική ερώτηση το αρμόδιο υπουργείο διευκρίνισε πως η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολείων.

Η Αρχή λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.1894/1990) και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους (ν.3463/2006), καθώς και ότι η χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από δημόσιες αρχές για την προστασία προσώπων και αγαθών επιτρέπεται μόνον στους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται, η Αρχή έκρινε (21/2019) ότι ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε Δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων.

Με την ίδια απόφαση η Αρχή επισημαίνει ιδιαίτερα ότι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον Δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα των υποκειμένων που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.