«Πόλεμος» προπαγάνδας από την Τουρκία με κομάντος σε «βραχονησίδα»

«Πόλεμος» προπαγάνδας από την Τουρκία με κομάντος σε «βραχονησίδα»

Δείτε τις φωτογραφίες από την τουρκική άσκηση που ολοκληρώνεται σήμερα - Ελληνική «απάντηση» με Παρμενίωνα

Με «πόλεμο» προπαγάνδας συνέχισε η Τουρκία την διατήρηση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της διακλαδικής άσκησης «Αποφασιστικότητα 2019» που ολοκληρώνεται σήμερα και λήγει τυπικά αύριο.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Παρά το γεγονός πως σε λίγες ημέρες πρόκειται ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει με κάθε ευκαιρία μηνύματα ισχύος και λιγότερο διαλόγου…

Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στις φωτογραφίες που έδωσε το τουρκικό υπουργείο στη δημοσιότητα, δίνεται έμφαση στις φάσεις άσκησης των ειδικών δυνάμεων που αν δεν είναι, σε κάθε περίπτωση προσομοιάζει απόβαση σε βραχονησίδα στο Αιγαίο.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ξεχωρίζουν, είναι αυτές της απόβασης τούρκων κομάντος της SAT, δηλαδή των βατραχανθρώπων, σε κάποια βραχώδη ακτή που προσομοιάζει βραχονησίδα, η φωτογραφία ελεύθερου σκοπευτή στην ίδια βραχώδη ακτή και ο συνδυασμός της κίνησης αυτής με πυρά υποστήριξης από σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αλλά και επιθετικών ελικοπτέρων τύπου ΑΤΑΚ που παράγονται στην γειτονική χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντυπωσιασμού δόθηκε και η φωτογραφία αξιωματικού των υποβρυχίων να κοιτάει μέσα από περισκόπιο…

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των τούρκων έμφαση δόθηκε στην ταχεία άφιξη των βατραχανθρώπων στην περιοχή του στόχου.

Αξίζει να τονιστεί ωστόσο πως η πλειοψηφία των τουρκικών σεναρίων της άσκησης διεξήχθει στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο και ειδικά στον κόλπο του Ξηρού βόρεια των Δαρδανελίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο της ίδιας προπαγανδιστικής προσπάθειας της Τουρκίας χθες δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία που φέρεται να είναι από δοκιμή του νέου κέντρου πληροφοριών μάχης ADENT από νεότευκτη κορβέτα τύπου MILGEM.

Την ίδια στιγμή έντονη είναι η ελληνική παρουσία σε Αιγαίο και θάλασσα του Καστελορίζου καθώς η Αθήνα έχει δεσμεύσει διάφορες περιοχές τόσο στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή του ακριτικού νησιού ανατολικά της Ρόδου καθώς επίκειται η ελληνική «απάντηση» στην «Αποφασιστικότητα» των Τούρκων με την μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων».

Ειδικά για την περιοχή του Καστελορίζου και της θάλασσας του Καρπάθιου πελάγους, η Ελλάδα έχει εκδώσει σχετική ειδοποίηση για μεγάλης κλίμακας άσκηση στην εν λόγω περιοχή από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα ωστόσο έχει προχωρήσει και στην δέσμευση μια μεγάλης θαλάσσιας περιοχής βόρεια της Σαμοθράκης και σε επαφή με την συνοριακή γραμμή για άσκηση μονάδων του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...