«Το νέο μη επανδρωμένο επιθετικό αεροσκάφος της Τουρκίας είναι και γ… τους στόχους»

«Το νέο μη επανδρωμένο επιθετικό αεροσκάφος της Τουρκίας είναι και γ… τους στόχους»

Τι είπαν στο news.gr έλληνες πιλότοι για το τελευταίο επίτευγμα της Άγκυρας στο κομμάτι των μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών

Η τουρκική μηχανή προπαγάνδας λειτουργεί χρόνια τώρα προκειμένου να προβάλλει μια Τουρκία που αναπτύσσεται ραγδαία ειδικά στον τομέα της αεροδιαστημικής, όπου πλέον η γειτονική χώρα είναι σε θέση να σχεδιάσει και να κατασκευάσει με δικά της μέσα.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Το τελευταίο επίτευγμα για το οποίο κομπάζει η Άγκυρα είναι το μη επανδρωμένο επιθετικό αεροσκάφος Akinci, του οποίου η παρθενική πτήση σχεδιάζεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα μπορεί να πετάει 24 ώρες συνεχόμενα και σε ύψος μέχρι και 40.000 πόδια, οπλισμένο με μια μεγάλη γκάμα «έξυπνων όπλων» που κατασκευάζονται επίσης στην Τουρκία.

Η δράση των ήδη υπαρχόντων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει βάλει έναν ακόμα παράγοντα στα σενάρια αποτροπής που επεξεργάζονται στην Ελλάδα τα αρμόδια επιτελεία.

Το news.gr μιλώντας με έλληνες χειριστές από χθες οπότε και παρουσιάστηκε το Akinci στην έκθεση αεροδιαστημικής τεχνολογίας στην Κωνσταντινούπολη, διαπίστωσε πως αν μη τι άλλο πως «έχουν γνώσιν οι φύλακες».

Ειδικά για το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έχει και το παρατσούκλι «ιπτάμενο ψάρι» λόγω του σχήματός του που θυμίζει χελιδονόψαρο, οι έλληνες πιλότοι είναι μάλλον καθησυχαστικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στα σενάρια που εξετάζουν.

«Πετώντας ψηλά και ειδικά όταν θα είναι φορτωμένο με τα όπλα του θα είναι και γ… τους στόχους. Θα το βλέπει κανείς στο ραντάρ από τα 80 μίλια. Η ταχύτητά του και η έλλειψη δυνατοτήτων σκληρών ελιγμών αποφυγής το καθιστά ιδανικό στόχο για βολή BVR (πέραν του ορίζοντα)» μας είπε ένας εξ’ αυτών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι πως οι αρμόδιοι ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν και αυτό το νέο «χαρτί» που ρίχνει η Τουρκία στο τραπέζι των εν δυνάμει «απειλών».