Η Ελλάδα και το διάστημα, κάτι ψήνεται…

Η Ελλάδα και το διάστημα, κάτι ψήνεται…

Τι ειπώθηκε στο news.gr από στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προβολή ντοκιμαντέρ με αφορμή την 50η επέτειο από την χρονιά της αποστολής του «Apollo 11» στην Σελήνη, έλαβε χώρα χθες το βράδυ στην οικία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Παϊατ στην Αθήνα.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Σε αυτή προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι του υπουργείοy Ψηφιακής Πολιτικής, του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και παράγοντες του τόπου.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που έκανε ο αμερικανός πρέσβης, η προβολή του ντοκιμαντέρ ήταν αφορμή ώστε να επισημανθεί η ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα καινοτομίας καθώς και της εξερεύνησης του διαστήματος με την NASA.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης που παραβρέθηκαν επεσήμαναν πως υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση στην χώρα μας και πως πολλά από αυτά θα γίνουν σύντομα γνωστά στο ευρύ κοινό το οποίο θα ωφεληθεί.

Το news.gr που ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ανώτατο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που ήταν επίσης προσκεκλημένο στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με τα όσα μας ειπώθηκαν, από την μέχρι τώρα συνεργασία και με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, διαπιστώθηκε πρώτον το υψηλότατο επίπεδο των κρατικών λειτουργών που έχουν να κάνουν τόσο με το διάστημα όσο και με θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά και η συνέχεια που φαίνεται πως η νυν κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει σε στόχους στα θέματα διαστήματος αλλά και ψηφιακής πολιτικής και διακυβέρνησης. Στόχους που έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα φαίνεται πως θέλει να συνεχίσει «από την δική τους βέβαια πολιτική οπτική και προσέγγιση» όπως μας επεσήμανε το στέλεχος του ESA .

Διάστημα και Ευρώπη αυτός ο «άγνωστος»

Το στέλεχος του ESA μας είπε ακόμα πως πολλοί είναι αυτοί που σε όλη την Ευρώπη, κυρίως πολιτικοί που όταν ακούνε τη λέξη διάστημα θεωρούν πως είναι κάτι που δεν τους αφορά καθώς δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών

«Από το διάστημα μπορεί πλέον κανείς να ελέγξει και να προγραμματίσει τις καλλιέργειες σε όλο το εύρος τους, από το τί θα καλλιεργηθεί πότε και άν καθώς επίσης αν όντως ο καλλιεργητής λέει αλήθεια ή ψέμματα ως προς την καταστροφή της καλλιέργειάς του προκειμένου να ζητήσει αποζημειώσεις ή επιδοτήσεις. Γενικά το διάστημα δίνει λύσεις σε πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής. Γενικά στην Ευρώπη γίνονται πολλά πράγματα στο διάστημα τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα το GPS όλοι το γνωρίζουν αλλά δεν ξέρουν ότι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό σύστημα, το Galileo είναι υπαρκτό και ίσως πολύ καλύτερο. Φανταστείτε επίσης για παράδειγμα να μην υπήρχαν τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι. Στην ESA προσπαθούμε να πείσουμε για αυτή την αναγκαιότητα σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση της διακυβέρνησης. Στην Λετονία δεν χρησιμοποιούν πλέον καθόλου χαρτί. Έκατσαν όλοι μαζί και αποφάσισαν πως έπρεπε να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση» μας είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Συνεργασία της Ελλάδας με την NASA σε αποστολή στην Σελήνη

Αξίζει να επισημανθεί πως η Ελλάδα συμμετέχει στον ESA (European Space Agency) ενώ η αναφορά του αμερικανού πρέσβη σε συνεργασία της χώρας μας με την NASA στην εξερεύνηση του Διαστήματος, ίσως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες να έχει να κάνει με την συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο αντικαθιστώντας τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση, για μια αποστολή στην Σελήνη.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, στην συμφωνία που είχε υπογράψει με την NASA για αποστολή στην Σελήνη, προβλεπόταν η κατασκευή και συμμετοχή ελληνικού ρομποτικού σεληνιακού οχήματος. Μια αποστολή που εκτός απροόπτου πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του 2022