Η Τουρκία στήνει πολεμικό σκηνικό σε Αιγαίο και Μεσόγειο με ασκήσεις «κόντρα» σε ελληνικές

Η Τουρκία στήνει πολεμικό σκηνικό σε Αιγαίο και Μεσόγειο με ασκήσεις «κόντρα» σε ελληνικές

Άγρια αερομαχία χθες στο Αιγαίο, ελληνικά F-16 κυνήγησαν τουρκικά από την Λήμνο μέχρι την Ρόδο - Βγαίνει και το ORUÇ REİS ανατολικά του Καστελόριζου

Ψηλά διατηρεί τον πήχη της έντασης η Τουρκία τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο. Παρά το γεγονός πως επίκειται συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στις 25 Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα παράλληλα με το ωκεανογραφικό Bilim που κινείται στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου βγάζει και το ORUÇ REİS, για το οποίο με την NAVTEX 1016/19 δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή ανατολικά του ακριτικού ελληνικού νησιού και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ζητώντας μάλιστα από τα διερχόμενα πλοία να τηρήσουν απόσταση 6 ναυτικών μιλίων…

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Παράλληλα κι ενώ η Ελλάδα έχει εξαγγείλει την άσκηση «Μίνωας» από αύριο μέχρι και τις 20 του μήνα, η Τουρκία βγάζει και αυτή μέρος του στόλου της από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 22 του μήνα σε περιοχές του Αιγαίου που έχει δεσμεύσει κοντά στις ακτές της καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα διατηρεί και στοιχεία του ψυχολογικού πολέμου ή της προπαγάνδας αν προτιμάτε καθώς σε πλού ναυτικών δοκίμων από την Γεωργία στην Βουλγαρία πάνω στο αποβατικό σκάφος TCG Sancaktar σχημάτισαν την λέξη «Mavi Vatan», δηλαδή «Μπλε Πατρίδα».

Για την άσκηση «Αποφασιστικότητα 2019» οι Τούρκοι βγάζουν μονάδες βατραχανθρώπων, αμφίβιες μονάδες, πεζοναύτες, φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλακάτους, αποβατικά, υποβρύχια, περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, ελικόπτερα και Drone του ναυτικού.

Στο twitter αναρτήθηκε βίντεο από την άσκηση των Τούρκων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο:

Επειδή σκοπός είναι η συνεργασία με τους άλλους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, θα χρησιμοποιηθούν επίσης επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς και Ιπτάμενα Ραντάρ, μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.

Παράλληλα και η Ακτοφυλακή της Τουρκίας της θα κινητοποιήσει της Κορβέτες της απαντώντας στην αντίστοιχη συμμετοχή της ελληνικής ακτοφυλακής στην άσκηση «Μίνωας».

Ήδη μονάδες του τουρκικού στόλου έχουν βγει από χθες στο Αιγαίο και κινούνται προς τις περιοχές της άσκησης κυρίως στον κόλπο του Ξηρού. Απέναντι από εκεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εξαγγείλει άσκηση ναρκοπολέμου στην περιοχή της Σαμοθράκης

Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων η τουρκική αεροπορία ήταν αρκετά δραστήρια χθες καθώς τα μαχητικά της σημείωσαν 33 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Επρόκειτο για συνολικά 6 μαχητικά, 4 F-16 και 2 F-4 Φάντομ που πιθανότατα προσομοίασαν «πακέτο» επίθεσης με αποτέλεσμα να υπάρξει και μια εμπλοκή με ελληνικά μαχητική που εξελίχθηκε σε άγριο κυνηγητό σε όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα τα 2 τουρκικά μαχητικά από το Μπαλικεσίρ, μπήκαν στο FIR Αθηνών στις 11:30 στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Άμεσα δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την προκεχωρημένη βάση της Σκύρου και συνάντησαν τα τουρκικά. Καταδίωξαν τα τουρκικά κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίο μέχρι την Ρόδο. Τα τουρκικά μαχητικά άφησαν το FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου στις 12:18.

Παρακαλούμε περιμένετε ...