Ξενοδοχειακές μονάδες και κατοικίες γλίτωσαν από τα χειρότερα στη Ζάκυνθο

Ξενοδοχειακές μονάδες και κατοικίες γλίτωσαν από τα χειρότερα στη Ζάκυνθο

«Δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή, ενώ είχαμε ελάχιστες απώλειες σε επίπεδο περιουσιών» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς

Στην Ζάκυνθο βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Νίκος Χαρδαλιάς ώστε να συντονίσει ο ίδιος τις προσπάθειες ελέγχου της μεγάλης πυρκαγιάς στο Κερί.

«Με την αναγγελία της φωτιάς χθες το πρωί, τα πτητικά μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα και σε 25 λεπτά ήταν εδώ, όμως είχαμε μεγάλες αναταράξεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν ούτε τα πετζετέλ ούτε και τα καναντέρ. Αυτό δημιούργησε προβλήματα γιατί λόγω των σφοδρών ανέμων έσπασε η πυρκαγιά σε πολλά μέτωπα, κινήθηκαν ανεξέλεγκτα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στις εκκενώσεις των δύο χωριών σημειώνοντας ότι «αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε εκκενώσεις των χωριών Κερί και Αγαλάς, για προληπτικούς λόγους, όλα πήγαν, όπως έπρεπε, βάσει των πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των κατοίκων σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου».

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι «χθες είχαμε 78 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για το ζήτημα των πτητικών μας μέσων». «Δεν είχαμε κενά αλλά το ζητούμενο είναι ότι είχαμε μεγάλα προβλήματα στο να γίνονται οι ρίψεις νερού όπως έπρεπε. Υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε το τρόπο που λειτουργεί το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα μέσα που έχουμε είναι συγκεκριμένα, τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάνε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο στον αέρα και ταυτόχρονα όταν έχουμε παράλληλες φωτιές και έχουμε την Αττική σε επίπεδο συναγερμού 4, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές» εξήγησε και προσέθεσε:«Μέχρι χθες το βράδυ ενισχύσαμε τη Ζάκυνθο με 52 οχήματα, 175 πυροσβέστες, με ειδικές ομάδες που ήρθαν από το Βόλο και την Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να δουλέψουμε όλο το βράδυ τα τέσσερα ενεργά μέτωπα και με τις πρώτες πρωινές ρίξεις νερού καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση».

Τόνισε πως «δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή, ενώ είχαμε ελάχιστες απώλειες σε επίπεδο περιουσιών». «Βεβαίως κάθε στρέμμα που χάνουμε μας πονάει, αλλά σε μια περίοδο που είχαμε 100% αύξηση των πυρκαγιών και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις απώλειες σε φυσικό περιβάλλον κατά περίπου 50%, νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα» σημείωσε επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είναι ώρα να συνεχίσουμε την προσπάθεια και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να κάνουμε τον απολογισμό μας, να κάνουμε τα σχέδια μας και να αρχίσουμε να δουλεύουμε στο κομμάτι που αφορά την πρόληψη σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

O κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις απώλειες από την πύρινη λαίλαπα, «ολοσχερώς κάηκε μια αγροικία και 2-3 ακόμα κατοικίες έπαθαν ζημιές» υπογραμμίζοντας, «το ζήτημα είναι ότι δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και κατοικίες γλύτωσαν από τα χειρότερα, και νομίζω ότι βήμα- βήμα αυτές τις ώρες μπορέσαμε να προστατέψουμε τις περισσότερες από τις οικίες αυτές».

Τέλος, ερωτηθείς για τη νέα αντιπυρική περίοδο και πως θα ενισχυθεί ο «γερασμένος» στόλος των καναντέρ που διαθέτει η Ελλάδα, ο γγ Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Αυτό αφορά την εθνική στρατηγική. Βεβαίως θα υπάρχουν δικές μας εισηγήσεις και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει στο κομμάτι που αφορά την πρόληψη, άρα που αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση. Είναι νωρίς να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι είμαστε σε μια φάση επικαιροποίησης όλων των επιχειρησιακών στρατηγικών μας σχεδίων. Εχουμε ένα γερασμένο στόλο, όμως από το να σχεδιάζουμε βραχυπρόθεσμα προτιμούμε να κάνουμε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, διότι το θέμα της Πολιτικής Προστασίας δεν αφορά κυβερνήσεις, δεν αφορά πολιτικές, είναι ένα θέμα εθνικό, πατριωτικό που επιβάλει συνεργασία και συνεννόηση με όλους».

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη ακόμα στο τρίγωνο μεταξύ των χωριών Λιθακιά, Αγαλά και Κερί, αλλά δεν έχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πολλές διάσπαρτες εστίες, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά μέχρι το απόγευμα, καθώς εκείνη την ώρα η ΕΜΥ προβλέπει μικρή ενίσχυση των ανέμων.

Πολύ καλή εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στο Λουτράκι όπου επί της ουσίας δεν υπάρχουν ενεργές εστίες αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να τη θέσουν υπό έλεγχο πριν το απόγευμα οπότε προβλέπεται μικρή ενίσχυση των ανέμων. Στην περιοχή παραμένουν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες που επιχειρούν για την κατάσβεση.

(φωτογραφία αρχείου)