Εντοπίστηκε ποσότητα-ρεκόρ του ψυκτικού υγρού φρέον στο Αιγάλεω

Εντοπίστηκε ποσότητα-ρεκόρ του ψυκτικού υγρού φρέον στο Αιγάλεω

Κατασχέθηκαν 1939 φιάλες ενώ το συνολικό βάρος ξεπερνά τους 23 τόνους

Πάνω από 23 τόνους του απαγορευμένου ψυκτικού υγρού φρέον, εντόπισε το ΣΔΟΕ Αττικής στο Αιγάλεω - ποσότητα που, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της αγοράς, συνιστά ιστορικό ευρωπαϊκό ρεκόρ. Οι έρευνες συνεχίζονται για την αποκάλυψη των μελών του κυκλώματος της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένη επιχειρησιακή δράση, εντοπίστηκε αδήλωτος αποθηκευτικός χώρος στην περιοχή του Αιγάλεω, όπου μετά από επέμβαση κλιμακίου υπαλλήλων του Θ' τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών-Όπλων και Λοιπών Ελεγχομένων Προϊόντων και του Ζ' τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε Αττικής, διαπιστώθηκε ότι εντός του ήταν αποθηκευμένη τεράστια ποσότητα ψυκτικού υγρού, το οποίο είχε εμφιαλωθεί και παρασκευαστεί στην Κίνα και ήταν απαγορευμένο για κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά κατασχέθηκαν 1939 φιάλες FREON μίας χρήσης, ενώ η συνολική ποσότητα ψυκτικού υγρού που περιείχαν, υπερβαίνει τους 23 τόνους.

Η μαύρη αγορά των ψυκτικών υγρών έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας. «Τα απαγορευμένα ψυκτικά υγρά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε φθοριούχα αέρια, ιδιαίτερα επιβλαβή για την ατμόσφαιρα, και η χρήση τους έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, καθώς επηρεάζουν τη στοιβάδα του όζοντος, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι ουσίες αυτές τελούν υπό σημαντικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα συνεχίζεται από την υπηρεσία μας, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα εμπλεκόμενα μέλη στο κύκλωμα, καθώς επίσης και ο τρόπος της παράνομης εισαγωγής και της εν συνεχεία διάθεσης των επιβλαβών ψυκτικών υγρών εντός της ελληνικής επικράτειας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ.