Χτυπάει το πρωί της Τετάρτης το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά

Χτυπάει το πρωί της Τετάρτης το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά

Το υπ. Παιδείας διαβεβαιώνει ότι έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Με τα βιβλία στη θέση τους, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας, και με το μεγαλύτερο μέρος των κενών να έχει πληρωθεί από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ξεκινάει και επίσημα, το πρωί της Τετάρτης, η νέα σχολική χρονιά.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Πάντως, όπως υποστηρίζει η ΟΛΜΕ, παρά τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στην Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση τα κενά έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 35-40%. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπάρχουν ακόμη κενά, κυρίως σε λύκεια, στις ειδικότητες φιλολόγων, φυσικών και μαθηματικών, απόρροια της αύξησης των ωρών διδασκαλίας από φέτος. Έτσι, σήμερα, Τρίτη, έξω από το υπουργείο Παιδείας, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς πρόκειται για ειδικότητες που αφορούν μαθήματα πανελλαδικών εξεταζόμενα.

Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου σε σχολεία, για τον αγιασμό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί, στις 09:30, στον Αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο 7ο Δημοτικό Σχολείου Γαλατσίου.

Στη Λέρο βρίσκεται από χθες, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Την Τετάρτη, στις 8 το πρωί θα παραβρεθεί στον αγιασμό του 10ου νηπιαγωγείου Λακκίου, στις 08:30 στο δημοτικό Λακκίου και στις 09:00 στον αγιασμό του ΕΠΑΛ και 2ου γυμνασίου Λέρου.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Κάλυμνο όπου στις 10:30 θα παραστεί στον αγιασμό του «Νικηφορείου» ΕΕΕΚ, 1ου γυμνασίου και λυκείου Καλύμνου. Στις 11:15 θα βρίσκεται στο ΕΠΑΛ Καλύμνου, όπου και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της.

Όσον αφορά στην υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, το πρωί θα παρευρεθεί στα συστεγαζόμενα σχολεία: 39ο και 141ο δημοτικό και 97ο νηπιαγωγείο Αθηνών, στα οποία θα τελέσει τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Σιβιτανίδειο Σχολή και το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα Ειδικά Σχολεία στη Ραφήνα, που ανακατασκευάστηκαν, μετά την πυρκαγιά του 2018.

Ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης θα παραστεί στην τελετή αγιασμού στο 68ο Γυμνάσιο Αθηνών, στα Πατήσια.

Το μήνυμα του Προκαθήμενου της Εκκλησίας

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αύριο, ως είθισται, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απευθύνει μηνύματα προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

«Συμμερίζομαι την αγωνία σας να μην προσφέρετε γνώσεις ανέραστες και κομματιασμένες, οι οποίες θα γίνουν ένα φθαρμένο διαβατήριο σε μια βιομηχανοποιημένη ζωή, χωρίς την ομορφιά της διαφορετικότητας στα πρόσωπα των παιδιών μας», τονίζει, μεταξύ άλλων, προς τους εκπαιδευτικούς ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Συμπορεύομαι στον ανηφορικό δρόμο που απαιτεί η μύηση στη μόρφωση, στην αναζήτηση της παιδείας, στην ανακάλυψή της, στην κριτική και στην αμφισβήτησή της».

Αναλυτικότερα, το μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς έχει ως εξής:

«Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί,

Αιτία της αγάπης είναι η γνώση. Η γνώση γεννά την αγάπη και γι' αυτό είναι αδύνατο να αγαπήσει κανείς κάτι ωραίο εάν δεν γνωρίσει την ωραιότητά του'.

Πολλές φορές συλλογίζομαι πως αν η σχέση αγάπης, γνώσης και ομορφιάς ήταν κατανοητή, ο κόσμος μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Συμπάσχω με την αγωνία σας να διαμορφώσετε ένα σχολείο που θα προσφέρει απτή τη σχέση αυτή.

Κατανοώ τις δυσκολίες που δημιουργούν γονείς και μαθητές, οι οποίοι συχνά δεν αντιδρούν στην πολιορκία του πειρασμού του 'χρήσιμου' του πολιτισμού μας. Το αποτέλεσμα τελικά είναι να μην επιζητούν από το σχολείο τη μόρφωση στα αγαθά της γνώσης και του ωραίου, αλλά μια νεφελώδη αποτελεσματικότητα.

Συμμερίζομαι την αγωνία σας να μην προσφέρετε γνώσεις ανέραστες και κομματιασμένες, οι οποίες θα γίνουν ένα φθαρμένο διαβατήριο σε μια βιομηχανοποιημένη ζωή, χωρίς την ομορφιά της διαφορετικότητας στα πρόσωπα των παιδιών μας. Συμπορεύομαι στον ανηφορικό δρόμο που απαιτεί η μύηση στη μόρφωση, στην αναζήτηση της παιδείας, στην ανακάλυψή της, στην κριτική και στην αμφισβήτησή της.

Είναι ο αγώνας της σποράς. Ο Χριστός έσπειρε τον σπόρο Του, στη γνωστή παραβολή, σε κάθε μορφή εδάφους, επειδή πίστευε στη δυνατότητα της αλλαγής. Μη δειλιάσετε μπροστά στον κόπο και την αγωνία. Την πρόσκαιρη αβεβαιότητα του αποτελέσματος.

Η αλλαγή δεν πειθαρχεί σε αριθμούς.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά!».

Παρακαλούμε περιμένετε ...