Από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό-ψυγείο η φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος»

Από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό-ψυγείο η φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στη δημοσιότητα η προσωρινή έκθεση της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων

Σε βραχυκύκλωμα που εκδηλώθηκε σε φορτηγό-πλοίο, που βρισκόταν στο γκαράζ Νο3 του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποδίδεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε αυτό ενώ βρισκόταν εν πλω τα μεσάνυχτα της 28ης Αυγούστου 2018, σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση διερεύνησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, διενεργήθηκε αυτοψία και έλεγχοι στον πρωραίο αριστερό χώρο του γκαράζ Νο3, όπου εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά και ειδικότερα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση παροχής ρεύματος στα φορτηγά-ψυγεία (ηλεκτρικοί πίνακες, ρευματοδότες, ηλεκτρικές ασφάλειες), καθώς και σε συγκεκριμένα φορτηγά-ψυγεία. Από τα μέχρι και σήμερα συλλεχθέντα στοιχεία, η διερεύνηση επικεντρώνεται στην πρόκληση βραχυκυκλώματος στην ψυκτική εγκατάσταση φορτηγού-ψυγείου, η οποία λειτουργούσε κατά την διάρκεια του ταξιδίου μέσω του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματός του πλοίου.

Ως αποτέλεσμα του βραχυκυκλώματος, ήταν η φωτιά να επεκταθεί ραγδαία στα παρακείμενα φορτηγά οχήματα, που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο, κυρίως λόγο των κοντινών αποστάσεων κατά την φόρτωσής τους, της απουσίας πυράντοχης προστασίας των καλυμμάτων αυτών και του εύφλεκτου φορτίου τους (ξυλεία, πλαστικά, είδη γενικού εμπορίου κτλ). Λόγω της συνεχής λειτουργιάς του συστήματος Drencher, της αποτελεσματικής ψύξης των παρακείμενων χώρων και της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλους χώρους του πλοίου.

Δείτε την έκθεση ΕΔΩ