Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο δύτες στην Κάρπαθο

Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο δύτες στην Κάρπαθο

Οι κακοί υπολογισμοί στην ποσότητα του οξυγόνου και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο

Με τον εντοπισμό και την ανάσυρση και της δεύτερης σορού την Κυριακή, ολοκληρώθηκε το μακάβριο έργο του Λιμενικού στην Κάρπαθο, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δύο δύτες σε βάθος περίπου 50 μέτρων κάτω από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έγιναν μοιραία λάθη από τους δύτες, τα οποία όλα μαζί οδήγησαν στην τραγική κατάληξη και στο θάνατο του 60χρονου Τσέχου και του 35χρονου Ιρανού.

Συγκεκριμένα δεν διέθεταν το λεγόμενο νήμα, δηλαδή τον οδηγό επιστροφής τους στην επιφάνεια της θάλασσας που πρέπει να έχουν οι δύτες ενώ φαίνεται ότι δεν υπολόγισαν σωστά τη διαθέσιμη ποσότητα οξυγόνου στις μπουκάλες τους συν ότι δεν γνώριζαν καλά το σπήλαιο με τα πολλά ρεύματα και τα δαιδαλώδη «δωμάτια».

Τα συγκεκριμένα λάθη άλλωστε, επισήμανε και δύτης που συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Η τύχη που είχε ο τρίτος δύτης

Στην τραγωδία της Καρπάθου, η τύχη ήταν σύμμαχος του τρίτου δύτη, ο οποίος κατάφερε να επιζήσει καθώς στην αρχή μπήκαν στην σπηλιά πρώτα οι δύο Τσέχοι και ο Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο του σπηλαίου για λόγους ασφαλείας. Λίγη ώρα αργότερα ο ένας Τσέχος, αυτός που τελικά κατάφερε να σωθεί, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος και μετέδωσε η rodiaki.gr: «Βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική».