«Μάχη» σε πολλά πύρινα μέτωπα στη χώρα

«Μάχη» σε πολλά πύρινα μέτωπα στη χώρα

Πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πέντε περιοχές

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασαν πύρινα μέτωπα σε Αττική, Πελοπόννησο, Λέρο και Κέρκυρα.

Το πρώτο μέτωπο ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λακκί της Λέρου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ και ένα ελικόπτερο. Στην κατάσβεση συνδράμουν τρεις υδροφόρες των ΟΤΑ και του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του lerosnews.gr, δόθηκε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου Λέρου, ενώ λουόμενοι εγκλωβίστηκαν σε παραλία της περιοχής, επειδή απαγορεύτηκε η πρόσβασή τους στον κεντρικό δρόμο για λόγους ασφαλείας.

Ακολούθως, σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας και τη Νέα Μανωλάδα στην Ηλεία. Ειδικότερα, στην Μεγαλόπολη ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ίσαρης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 50 πυροσβέστες, 18 οχήματα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα. Συνδράμουν δύο υδροφόρες Περιφέρειας και ένα μηχάνημα έργου.

Την ίδια ώρα, πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 10 πυροσβέστες και δύο ελικόπτερα.

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση ξέσπασε και στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου στην Αττική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες και 11 οχήματα.  Ευτυχώς η φωτιά δεν πήρε μεγάλη έκταση και τέθηκε σύντομα υπό μερικό έλεγχο.

Λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Κρητικά Κέρκυρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες, 9 οχήματα και 3 PZL.

Στην συνέχεια ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Κρητικά Κέρκυρας, σε 34 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 3 αεροσκάφη καναντέρ, 2 αεροσκάφη PZL και 1 ελικόπτερο. Συνδράμουν 2 οχήματα ΟΤΑ και 1 υδροφόρο. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 29 πυροσβέστες, 13 οχήματα και 1 ομάδα  πεζοπόρου τμήματος με 5 άτομα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15:00 κοντό στον κόμβο της εθνικής οδού στο Κολυμπάρι Χανίων σύμφωνα με το flashnews.gr.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο διαπίστωσαν πως η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε  έναν σκουπιδότοπο ο οποίος ήταν μέσα σε καλαμιώνα δίπλα στην εθνική οδό.

Οι  πυρκαγιά λόγω των καλαμιών πήρε διαστάσεις και επιπλέον η κυκλοφορία στην εθνική ήταν δύσκολη λόγω των πυκνών καπνών.

Στο σημείο μετέβησαν ισχυρές δυνάμεις της Π.Υ. Χανίων με επικεφαλής των διοικητή της υπηρεσίας.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο Σάββατο

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και για αύριο Σάββατο 24 Αυγούστου για έξι περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και των Κυθήρων),
  • Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος),
  • Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία),
  • Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος),
  • Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία),
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)