Οι αλλαγές που ζητά η Αστυνομία στον Ποινικό Κώδικα

Οι αλλαγές που ζητά η Αστυνομία στον Ποινικό Κώδικα

Μέτρα για τις μολότοφ, τις ληστείες και τον Ρουβίκωνα

Μια καθοριστική αλλαγή προωθεί στον νέο Ποινικό κώδικα η ΕΛ.ΑΣ (στο άρθρο 187) όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

«Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο υπαίτιος – μέλος ένωσης και οργάνωσης που δημιουργήθηκε για τη διάταξη πλημμελήματος  με το οποίο επιδιώκεται φθορά ξένης ιδιοκτησίας (δημοσίων ή ιδιωτικών εγκαταστάσεων) διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και παρακώληση των συγκοινωνιών και διατάραξη της οικιακής και κοινής ειρήνης και παρακώλυση της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων» αναφέρει συγκεκριμένα η αλλαγή που θέλει η Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία παράλληλα ζητά τη συνέχιση ερευνών σε βάρος κακοποιών που μέχρι σήμερα σταματούσαν. Ζητεί ξανά την τιμωρία της ασέλγειας καθώς και την επάνοδο των κυρώσεων που αφορούν τα τροχαία ατυχήματα και την ενοχλητική λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Τη διαδικασία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας επιβλέπουν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Π. Πικραμμένος.

Ο Ρουβίκωνας έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2015 σε περίπου 160 εφόδους σε δημόσια κτίρια, πρεσβείες, γραφεία ιατρών κτλ. Οι μέχρι τώρα συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην δράση της οργάνωσης. Γίνεται κατανοητό ότι με βάση την προαναφερθείσα αλλαγή θα ενταχθούν στο νόμο «περί εγκληματικής οργάνωσης» και θα θεωρούνται πλημμέλημα πολλές από τις πράξεις της. Για επιθέσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ή παρακώληση συγκοινωνιών και άλλες παρομοίου τύπου χαρακτήρα δράσεις, θα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης των υπαιτίων.

Μια από τις βασικές ενστάσεις της ΕΛ.ΑΣ είναι να αρθούν τα εμπόδια για να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος όλοι οι δράστες κλοπών και διαρρήξεων αλλά και ληστειών. Ο νέος αναθεωρημένος ποινικός κώδικας θέτει  ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.

Η ΕΛ.ΑΣ προωθεί σημαντικές αλλαγές και στον νόμο για τους βομβιστές ή τους πρωταιτίους επεισοδίων με ρίψη μολότοφ και ζητά την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της δράσης των βομβιστών σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα ζητεί να τιμωρείται με φυλάκιση τριών χρόνων τουλάχιστον και αυτός που κατασκευάζει, κατέχει ή προμηθεύεται εμπρηστικές βόμβες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί στα περίπτερα.