Λέκκας: Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές

Λέκκας: Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές

«Είναι μια γνώριμη κατάσταση τα όσα συνέβησαν, ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε στην Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα»

Στο περιθώριο της μεγάλης φωτιάς που έπληξε την Εύβοια τις προηγούμενες μέρες ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν άμεσα, προκειμένου να προληφθούν έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να σημειωθούν μετά τις πυρκαγιές ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο.

«Είναι μια γνώριμη κατάσταση τα όσα συνέβησαν, ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε στην Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές. Το θέμα είναι ουσιαστικά πολύ γνωστό για μας, δεδομένου ότι εφαρμόζουμε μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να μπορεί η περιοχή να ανακάμψει» είπε ο κ. Λέκκας.
Εξήγησε ότι μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα.