Μπαίνει στον «πάγο» η παροχή κοινωφελούς εργασίας που προβλεπόταν στον νέο Ποινικό Κώδικα

Μπαίνει στον «πάγο» η παροχή κοινωφελούς εργασίας που προβλεπόταν στον νέο Ποινικό Κώδικα

Είτε ως κύρια ποινή, είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής

«Στον πάγο» μέχρι νεωτέρας μπαίνει η παροχή κοινωφελούς εργασίας, είτε ως κύρια ποινή, είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής , σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε για το επιτελικό κράτος.

Η αναστολή του συγκεκριμένου δικονομικού μέτρου που προβλεπόταν στον νέο Ποινικό Κώδικα, κρίθηκε απαραίτητη , σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι να οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι στην περίπτωση των βαρέων πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινές από 3-5 έτη, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασία και κατά συνέπεια πρέπει να εκτιθεί.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας έστειλε επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία. Την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές έλεγαν με νόημα ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαθέτει μόλις εννέα Επιμελητές που να επιβλέπουν και να ελέγχουν τη διαδικασία.