«Γιατροί και νοσοκόμες ντουμάνιασαν το νοσοκομείο από το κάπνισμα»

«Γιατροί και νοσοκόμες ντουμάνιασαν το νοσοκομείο από το κάπνισμα»

Καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία

Θεριακλήδες αποδεικνύονται ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές μέσα στα νοσοκομεία καθώς σύμφωνα με καταγγελίες παρά την απαγόρευση επιμένουν να καπνίζουν μέσα σε αυτά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Οι δύο πρόσφατες καταγγελίες πολιτών για νοσοκομεία- ντουμάνια φέρνουν εκ νέου στο επίκεντρο την ανάγκη για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με τα «Νέα» οι καταγγελίες έγιναν στις διαδικτυακές κοινότητες «Συνήγορος των ΑμεΑ» και «STOP στο παθητικό κάπνισμα» αφορούν σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Στην πρώτη ανάρτηση μέλους της κοινότητας αναφέρεται ότι σε γραφείο γιατρών ομάδα από νοσηλεύτριες κάπνιζαν, απέχοντας από τα καθήκοντά τους πάνω από μία ώρα στο Κωνσταντοπούλειο Αγία Όλγα.

Συγκεκριμένα, η μητέρα της καταγγέλλουσας νοσηλευόταν στα τέλη του περασμένου μήνα στο νοσοκομείο της Ν. Ιωνίας.

«Στις 6 το πρωί προσπαθούσα να βρω νοσοκόμα να μου δώσει κουβέρτα και να αλλάξει την πάνα... Μετά από 30 λεπτά η καθαρίστρια μου είπε να ψάξω στο γραφείο των γιατρών. Με το άνοιγμα της πόρτας τρεις νοσηλεύτριες είχαν ντουμανιάσει τον κόσμο στο κάπνισμα...».

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η σχετική αναφορά έχει φτάσει ήδη στα χέρια του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Η δεύτερη καταγγελία δημοσιοποιήθηκε από μια ασθενή με βαριά αναπηρία που παρακολουθείται από γιατρό του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Όταν την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε την αίθουσα νοσηλείας δεν εντόπισε τον γιατρό της.

«Έτσι χτύπησα την πόρτα της γραμματείας, πριν από τις αίθουσες νοσηλείας για να ρωτήσω πού είναι ο γιατρός μου. Με το που την ανοίγω με "υποδέχτηκε" ένα κύμα καπνού, η μια γραμματέας καθόταν στο γραφείο της και τρεις γιατροί ήταν όρθιοι, συζητούσαν και κάπνιζαν. Δεν ξέρω αν κάπνιζαν όλοι, όλα αυτά κράτησαν δευτερόλεπτα γιατί η ατμόσφαιρα ήταν θολή και από τον καπνό με έπιασε αναγούλα...».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, στη χτεσινή συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του ενώ στο υπουργείο Υγείας επικρατεί «αναβρασμός γύρω από την εφαρμογή του νόμου».