«Το ξενοδοχείο ήταν πλήρως εφοδιασμένο με άδειες και είχε όλα τα απαραίτητα μέτρα»

«Το ξενοδοχείο ήταν πλήρως εφοδιασμένο με άδειες και είχε όλα τα απαραίτητα μέτρα»

«Κανένας δεν κατάλαβε τίποτα», λέει ο δικηγόρος των προσαχθέντων

Μέσα σε λίγες ώρες χθες σημειώθηκαν δύο τραγωδίες σε πισίνες, μια στη Ρόδο και μια στην Κρήτη.

Η πρώτη περίπτωση ήταν εκείνη των δύο αδελφών 16 και 19 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε ξενοδοχείο της Ιαλυσού.

Το ΕΚΑΒ παρέλαβε αρχικά τη μία κοπέλα που ήταν στην επιφάνεια της πισίνας και είχε ακόμα τις αισθήσεις της, όμως κατέληξε λίγη ώρα αργότερα, ενώ η δεύτερη βρισκόταν στον πυθμένα και δεν φαινόταν, με τους διασώστες να επιστρέφουν στο σημείο και να την παραλαμβάνουν, όταν όλα είχαν πλέον τελειώσει.

Όλα αυτά έφεραν και ένα ντόμινο εξελίξεων, με τις τελευταίες να γίνονται χθες το βράδυ, όταν ο διευθυντής του ξενοδοχείου και ο ναυαγοσώστης, προσήχθησαν ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου και εκεί έδωσαν κάποιες εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση που συγκλονίζει το νησί. Εν συνέχεια, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Δηλαδή, ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστραφεί στο αρμόδιο Α.Τ. Ιαλυσού, που καλείται να διερευνήσει περεταίρω την υπόθεση.

Για το εάν οι γονείς είπαν πως τα κορίτσια δεν ήξεραν να κολυμπούν, αναφέρθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι αληθές, από την κατάθεσή τους στην Αστυνομία. Και το πόρισμα του ιατροδικαστή, που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, κάνει λόγο για πνιγμό.

Αναφορικά με το εάν οι διασώστες δεν κατάλαβαν ότι υπήρχε στην πισίνα και δεύτερο κορίτσι που πνιγόταν, τονίστηκε ότι εντοπίστηκε η μια κοπέλα που είχε παλμούς, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν, αλλά κανείς δεν έψαξε αρχικά για την άλλη. Όταν οι γονείς άρχισαν να ψάχνουν και το δεύτερο κορίτσι στο δωμάτιό της, λίγα λεπτά αργότερα διαπίστωσαν αργότερα ότι ήταν μέσα στην πισίνα, πνιγμένη.

«Αυτήν τη στιγμή διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος. Το ξενοδοχείο ήταν πλήρως εφοδιασμένο με άδειες, είχε όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπήρχαν αναγραφές για τα βάθη και τις ώρες λειτουργίας της πισίνας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Ευθύμιος Δημητριάδης, δικηγόρος των προσαχθέντων στο ξενοδοχείο της Ρόδου, στην πισίνα του οποίου πνίγηκαν δύο κορίτσια από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, βάσει του νόμου, οι κανόνες ασφαλείας είναι «η αναγραφή του βάθους της πισίνας, η ύπαρξη σωσιβίων, η ένδειξη ότι απαγορεύονται οι βουτιές και το ωράριο λειτουργίας που αναγράφεται και έχει άμεση συνάρτηση με το ωράριο του ναυαγοσώστη».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «τα δύο κορίτσια μπήκαν στην πισίνα 20 λεπτά μετά το κλείσιμό της και πνίγηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες», ενώ η τρίτη 10χρονη αδελφή που είχε μπει μαζί, γύρισε την πλάτη της και δεν πήρε είδηση. «Κανένας από τους παρόντες δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν φώναξε κανένας τίποτα». Μάλιστα, επικαλέστηκε την κατάθεση ενός Ολλανδού, που ήταν δίπλα και δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό.