Το τελευταίο αντίο στον Σταύρο Τσιώλη

Το τελευταίο αντίο στον Σταύρο Τσιώλη

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον σκηνοθέτη

Φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον σκηνοθέτη Σταύρο Τσιώλη.

Ο Σταύρος Τσιώλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τους οικείους του αλλά και το καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Κατερίνα Τσιώλη

Στο τελευταίο αντίο του σκηνοθέτη βρέθηκαν εκπρόσωποι του χώρου της υποκριτικής, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του, ενώ η κόρη του Κατερίνα ήταν φανερά συντετριμμένη.

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η Λουκία Πιστιόλα

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας.

Ο Κώστας Λαμπρόπουλος

Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία του Μια Τόσο Μακρινή Απουσία απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ο Ζαχαρίας Ρόχας

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ, καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία.  Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Ο Ζαχαρίας Ρόχας με τον Σπύρο Μπιμπίλα
Ο Μανώλης Δεστούνης