Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη στην κόρη του, κατά την επίσκεψή της στον Πύργο

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη στην κόρη του, κατά την επίσκεψή της στον Πύργο

«Πόσο πολύ θα ήθελα να ήμουν κι εγώ στο σπίτι που έζησα»

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές έζησε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, την Πέμπτη 25 Ιουλίου στον Πύργο. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την επίσκεψή της στο σπίτι που έζησε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Ηλείας την περίοδο 1938-39 σύμφωνα με το patrisnews.com.

Ο Μ. Θεοδωράκης έζησε τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της επαρχίας, ως γιος δημοσίου υπαλλήλου, λόγω των συχνών μεταθέσεων που έπαιρνε ο πατέρας του. Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης έζησε δυο χρόνια ως κάτοικος Πύργου, μένοντας στη συμβολή των οδών Περικλέους και Κολοκοτρώνη (κάτω από τον λόφο του Επαρχείου).

Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πρώτα διώροφα αρχοντικά της πόλης, που χτίστηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια. Κατοικείται από γενιά σε γενιά και ανακαινίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη του Πύργου, τον Μάρτιο του 1993. Σήμερα μένει εκεί (οικογενειακώς) ο νεαρός τραγουδοποιός, Γιάννης Κορίζης, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Μενεξεδένια τα βουνά», σε στίχους του σημαντικού στιχουργού, εκλιπόντος αδελφού του μεγάλου μας συνθέτη, Γιάννη Θεοδωράκη.

Μαργαρίτα Θεοδωράκη και Γιάννης Κορίζης συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού, που ήταν αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, με την πρώτη να εκφράζει την ευχαρίστηση της για την επιλογή του νεαρού τραγουδοποιού να ερμηνεύσει ένα τραγούδι του πατέρα της… Μάλιστα αποδέχτηκε και πρόσκληση του να επισκεφθεί το σπίτι που έζησε εκείνος.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες και η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση της… Μετέφερε, παράλληλα, και τη συγκίνηση που ένιωσε ο πατέρας της, όταν τον πληροφόρησε (τηλεφωνικά) πως θα επισκεφθεί το σπίτι, με τον ίδιο να της λέει «πόσο πολύ θα ήθελα να ήμουν κι εγώ εκεί»…

Η Μ. Θεοδωράκη τράβηξε φωτογραφίες από το σπίτι, καθώς και βίντεο, προκειμένου να τα δείξει στον πατέρα της. Ρώτησε, μάλιστα, και τον πατέρα του Γιάννη Κορίζη, Δημήτρη (εκπαιδευτικό και στιχουργό), αν γνώριζε να της πει ιστορίες από τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη στον Πύργο, κάτι που επίσης συνέβη… Μάλιστα, συζήτησε και κάποια μελλοντική συνεργασία με τον νεαρό τραγουδοποιό.
Τέλος, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασε την έκπληξη της που το σπίτι παραμένει όρθιο και δεν έχει γκρεμιστεί…