Ελεύθερη χωρίς όρους η Ρένα Δούρου για τις φονικές πλυμμύρες στη Μάνδρα

Ελεύθερη χωρίς όρους η Ρένα Δούρου για τις φονικές πλυμμύρες στη Μάνδρα

Τι είπε μετά την απολογία της η Περιφερειάρχης Αττικής

Ελεύθερη έφυγε από το γραφείο της 7ης τακτικής ανακρίτριας η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά την απολογία της για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπινες ζωές το Νοέμβριο του 2017.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας μετά την μαραθώνια απολογία της κ. Δούρου, αποφάσισαν να την αφήσουν ελεύθερη χωρίς κανένα περιοριστικό. Η κ. Δούρου είναι μεταξύ των εννέα κατηγορουμένων, που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, τα αρμόδια δασαρχεία, που είναι αντιμέτωποι με σειρά αδικημάτων, που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, όπως αυτά της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως, τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

«Η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μην βάλουμε στόπ στην κουλτούρα της ατιμωρησίας. Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι, για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα, σε ολόκληρη και όχι μόνο στην Αττική» ανέφερε σε δηλώσεις της βγαίνοντας από το ανακριτική γραφείο η κ. Δούρου.

Η Περιφερειάρχης συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύοντας με την ίδια μου την πράξη, ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτιάσεις και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες, σήμερα στέκομαι μπροστά σας και λέω, ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο, πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία, για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε, είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η κ. Δούρου, η οποία κατέθεσε στην ανακρίτρια πολυσέλιδο υπόμνημα, στην πολύωρη απολογία της φέρεται να υπεραμύνθηκε των ενεργειών της, επισημαίνοντας πως ήταν η πρώτη που ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη, ενώ επικαλέστηκε δύο πραγματογνωμοσύνες, σύμφωνα με τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά η ίδια για σε όσα έγιναν στη Μάνδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Δούρου υπογράμμισε πως αγνοήθηκαν από την έρευνα, τα βασικά σημεία των δύο πορισμάτων, το ένα από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το άλλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η κατηγορούμενη φέρεται μάλιστα, να άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος του προκατόχου της, στην Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρού. «Η κ. Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού. Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019 και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων» φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα της.

Σύμφωνα με την Ρένα Δούρου, η έρευνα «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας, χωρίς να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Δούρου μίλησε για μία σειρά έργων που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών της για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. «Ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε» τονίζεται στο υπόμνημα.

Τέλος, αναφερόμενη στη σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, είπε πως ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων.