Εγκρίθηκε η πώληση ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Εγκρίθηκε η πώληση ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

«Θα βελτιώσουν την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει απειλές στο παρόν και το μέλλον»

Το Στειτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 7 ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών MH-60R Seahawk στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σύμφωνα με την ιστοσελίδα janes.com

Η πώληση ανακοινώθηκε στις 12 Ιουλίου από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία και αφορά εκτός των ελικοπτέρων, ανταλλακτικά, ηλεκτρονικά συστήματα, οπλικά συστήματα, εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη.

Η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια δολάρια.

«Τα ελικόπτερα MH-60R θα ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Η πώληση αυτή θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει απειλές στο παρόν και το μέλλον.

Τα ελικόπτερα MH-60R θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές κατά πλοίων και υποβρυχίων καθώς και ανεφοδιασμό, έρευνα και διάσωση και μετάδοση πληροφοριών» αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία DSCA στην σχετική ανακοίνωση.

Μαζί με τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Ελλάδα διόπτρες νυκτός, 1.000 συσκευές καταγραφής υποβρύχιων ήχων, 30 τορπίλες Mk 54 και 100 συσκευές μετατροπής ρουκετών σε καθοδηγούμενες τύπου BAE Systems Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS).

Στα υλικά που θα δοθούν στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης εκπαιδευτικοί πύραυλοι.

Αξίζει να επισημανθεί πως η απόκτηση αυτών των ελικοπτέρων έρχεται σε μια περίοδο που το Πολεμικο Ναυτικό τα έχει ανάγκη μιας και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχουν αυξηθεί.