Θηριώδη ρωσικά αεροπλάνα ξεφόρτωσαν κι άλλα κομμάτια των S-400 στην Τουρκία

Θηριώδη ρωσικά αεροπλάνα ξεφόρτωσαν κι άλλα κομμάτια των S-400 στην Τουρκία

Εμμονή της Άγκυρας με παράνομες NAVTEX στο Καστελόριζο - Ο Μητσοτάκης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αύριο - Τσαβούσογλου: Σύντομα τα τρία πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνουν τέσσερα

Στην Τουρκία έφτασαν τέσσερα θηριώδη ρωσικά μεταγωγικά αεροπλάνα μεταφέροντας κι άλλα κομμάτια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, καθώς όλα δείχνουν πως η Άγκυρα δεν προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συνέχιση αυτής της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ παρακολουθούν την εξέλιξη των κινήσεων της Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr είναι θέμα χρόνου μέχρι να εκδηλωθεί η αντίδραση της Ουάσιγκτον μέσω των κυρώσεων που έχει εξαγγείλει.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα σχετικά tweet του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας πρόκειται για το 8ο,9ο,10ο, 11ο και 12ο αεροσκάφος από την Ρωσία που μεταφέρουν μέρη του συστήματος των S-400 και τα οποία προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Μουρτέντ.

«Δεν θέλουμε οι S-400 να δημιουργήσουν πρόβλημα με τις ΗΠΑ. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο για άμυνα. Δεν χρειάζεται να δημιουργούνται αχρείαστες εντάσεις. Η διαδικασία παραλαβής έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί» δήλωσε σχετικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την Milliyet.

Πρόσθεσε δε αναφερόμενος στις κυρώσεις από την ΕΕ πως «η ΕΕ μας χρειάζεται πρόκειται για χαζά μηνύματα αλληλεγγύης. Η απόφαση πάρθηκε για να ικανοποιήσει τους ελληνοκύπριους. Σύντομα θα στείλουμε και το τέταρτο πλοίο μας»

Όπως αναφέρει η Hurriyet ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως μέχρι τον Απρίλιο του 2020 οι S-400 θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει την έκδοση παράνομων NAVTEX στην περιοχή του Καστελόριζου.

Αυτή την φορά με την NAVTEX 0792/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας που δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία δεσμεύει την ίδια περιοχή με εκείνη που είχε δεσμεύσει ανήμερα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, για τις 17 Ιουλίου. Η Άγκυρα έχει εξαγγείλει με αυτή την οδηγία προς ναυτιλομένους πως θα διεξάγει αύριο άσκηση με την χρήση όπλων.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο επίσημα το υπουργείο. Θα ενημερωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και στην συνέχεια θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.