Μέσα στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής την ώρα της πιλοτικής δοκιμής του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112

Μέσα στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής την ώρα της πιλοτικής δοκιμής του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112

Δείτε τις φωτογραφίες - Με ποιο τρόπο θα λειτουργεί

Η πρώτη πιλοτική δοκιμή του αριθμού «έκτακτης ανάγκης» 112 έγινε σήμερα στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Η δοκιμή έγινε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, ανέφερε πως είναι άμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία του αριθμού 112.

«Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα» είχε προσθέσει στη συνέχεια.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμή του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, έτσι ώστε κάτι που είναι αυτονόητο, χρήσιμο και μπορεί να σώσει ζωές σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα».

Με ποιο τρόπο θα λειτουργεί

Στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής βρέθηκαν τεχνικοί από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας καθώς και ο νέος υπουργός, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προγραμματίσει να δώσει το «παρών», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Γενικότερα αποδέκτες της προειδοποίησης θα είναι όσοι έχουν κινητό τηλέφωνο και θα είναι γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Το σχετικό έργο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του μακρινού 2011, η πρώτη σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 για μια αρχική περίοδο εφαρμογής 19 μηνών που παρήλθε χωρίς απτά αποτελέσματα.

Σχετική κουβέντα έγινε και πέρυσι μετά την πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες και η Κομισιόν του είχε απαντήσει ότι αυτό που περιμένουμε είναι να τεθεί σε λειτουργία το 112 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, τουτέστιν εντός των επομένων 5,5 μηνών.