Αποστολάκης: Οι παραβιάσεις δεν βοηθούν να πέσει η ένταση

Αποστολάκης: Οι παραβιάσεις δεν βοηθούν να πέσει η ένταση

«Αντιμετωπίζονται και αναχαιτίζονται όλες οι παραβιάσεις, όπως προβλέπεται και όπως έχουμε ως πάγια τακτική μας» - Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε νέα αεροσκάφη εκπαίδευσης για τους Ικάρους

Δώδεκα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Σταδίου Επιλογής, τύπου P-2002JF, παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι και ενώ η Τουρκία διατηρεί ψηλά την ένταση στο Αιγαίο με νέες υπερπτήσεις πάνω από νησιά.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, παρέστη στην τελετή μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου,  τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Η παραλαβή των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων στις πτήσεις, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αεροσκάφη αντικατέστησαν τα παλαιά τύπου T-41D, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969.

Ο υπουργός στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε πλήρη επίγνωση της ρήσης του Θουκυδίδη, ότι «Η ισχύς της πόλης είναι οι άντρες και όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια πλοία». Βασιζόμαστε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο λίθο και τον πολυτιμότερο πολλαπλασιαστή της ισχύος μας.

Η βελτίωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών μας, αποτελεί  υψηλή προτεραιότητα για εμάς και ήταν πάντα στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών μας, αποτελεί την έμπρακτη εγγύηση του αξιόμαχου και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την επάρκεια επαγγελματισμού που διαθέτουν. Αναγνωρίζονται διεθνώς για το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό το διαφυλάττουμε και το αξιοποιούμε.  Αυτό κάνουμε και σήμερα.

Και όπως έχω αναφέρει, η αεροπορική ισχύς αποτελεί ένα βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας.

Ιδιαίτερα στο εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον μας, η σημασία της αεροπορικής ισχύος είναι ύψιστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις παραβιάσεις ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Δε μπορούμε να κάνουμε ανάλυση σε ένα λεπτό του τι προβλέπουμε, αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι συζητήσεις και οι προσπάθειες έχουν σχέση και στόχο να πέσει η ένταση. Με αυτές τις μεθοδεύσεις και με αυτούς τους τρόπους αντίδρασης δε βοηθάνε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε προς όφελος και των δύο πλευρών να σταματήσουν οι παραβιάσεις και αυτού του τύπου οι ενέργειες. Αντιμετωπίζονται και αναχαιτίζονται όλες οι παραβιάσεις, όπως προβλέπεται και όπως έχουμε ως πάγια τακτική μας».