Σε αναμμένα κάρβουνα οι Τούρκοι με την Ελληνική «Καταιγίδα», κατασκοπευτικές πτήσεις στο Αιγαίο

Σε αναμμένα κάρβουνα οι Τούρκοι με την Ελληνική «Καταιγίδα», κατασκοπευτικές πτήσεις στο Αιγαίο

Υπερπτήσεις και αερομαχίες ενώ η Άγκυρα για κάθε ενδεχόμενο κάνει ασκήσεις και με την χρήση πυροβολικού στα Δαρδανέλια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από χθες η άσκηση «Καταιγίδα» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με τον στόλο να είναι ανεπτυγμένος σε όλο το εύρος του Αιγαίου εκτελώντας διάφορα σενάρια.
Σήμερα πρωί πρωί η Τουρκία προχώρησε σε υπέρπτηση της Κινάρου με δύο μαχητικά F-16 που πέταξαν πάνω από το νησί στα 27.000 πόδια στις 9:34.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Είναι τέτοια η αγωνία των Τούρκων να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν σχετικά με τις τακτικές στις οποίες ασκείται ο ελληνικός στόλος που χθες στο Αιγαίο τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 της Άγκυρας ήταν περισσότερα από τα μαχητικά που έστειλε. Συγκεκριμένα η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε στο Αιγαίο 2 μαχητικά F-16 και 4 αεροσκάφη CN-235.

Τα 4 αυτά «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα του ελληνικού στόλου προχώρησαν σε όχι μία ή δύο αλλά 82 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία απογείωσε μαχητικά για να τα αναχαιτίσει σε όλες τις περιπτώσεις.

Η Τουρκία έκρινε πως έπρεπε να υποστηρίξει τα CN-235 και έστειλε δύο οπλισμένα μαχητικά F-16 που μπήκαν με απειλητικές διαθέσεις στο Αιγαίο στις 11:40 μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Η Ελλάδα είχε άμεση την απάντηση απογειώνοντας ζεύγος μαχητικών Mirage 2000 από την προκεχωρημένη βάση της Σκύρου. Επαγγελματικά, αποφασιστικά τα ελληνικά μαχητικά δεν άφησαν κανένα περιθώριο στα τουρκικά μαχητικά που προσπάθησαν να προκαλέσουν τους έλληνες πιλότους με αποτέλεσμα δύο εμπλοκές μέσα σε 20 λεπτά. Οι τούρκοι χειριστές έκριναν πως πλέον είχαν πιεστεί αρκετά από τις ελληνικές δελταπτέρυγες «οπτασίες» και στις 12:05 άφηναν το FIR Αθηνών….

Συνολικά τα τουρκικά μαχητικά χθες έκαναν και 5 παραβάσεις των κανόνων πτήσεως στο FIR Αθηνών.

Η Τουρκία στο ίδιο προκλητικό πλαίσιο δέσμευσε για χθες, σήμερα και αύριο περιοχή δυτικά του Καστελόριζου, μέρος της οποίας εμπίπτει σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η Άγκυρα πάντως φαίνεται ιδιαίτερα «στριμωγμένη» μετά και τις τελευταίες εξελίξεις καθώς οι χειριστές της έπαψαν τις εκπαιδευτικές πτήσεις στα F-35 στην Αριζόνα και οι ΗΠΑ πλέον πιέζουν όλο και πιο πολύ τον άλλοτε «κορυφαίο» σύμμαχό τους.

Είναι ενδεικτικό πως η αποβίβαση πριν λίγες μέρες εκατοντάδων αμερικανικών οχημάτων στην Αλεξανδρούπολη προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων στην Τουρκία τα οποία έκαναν λόγο για περικύκλωση της χώρας από αμερικανικά στρατεύματα. Δεν είναι για αυτό ίσως διόλου τυχαίο σε συνδυασμό και με την μεγάλη ναυτική άσκηση της Ελλάδας πως από χθες και μέχρι και τις 14 Ιουνίου η Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνάς της διεξάγει άσκηση και με την χρήση πυροβολικού στην Καλλίπολη στα Δαρδανέλια.