Ο νέος Ποινικός Κώδικας απαλλάσσει, δεν αθωώνει κάποιους κατηγορούμενους

Ο νέος Ποινικός Κώδικας απαλλάσσει, δεν αθωώνει κάποιους κατηγορούμενους

Κακουργήματα θα μετατρέπονται σε πλημμελήματα

Σάλος έχει προκληθεί στο νομικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη από το νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε με τόση βιασύνη από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αιτία είναι συγκεκριμένες ρουσφετολογικές διατάξεις του κώδικα αυτού, οι οποίες θεσπίστηκαν για χάρη κάποιων μεγαλόσχημων κατηγορουμένων και οι οποίες μεταβάλουν κακουργήματα, όπως π.χ. δωροδοκία διοικητών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, κλπ.) σε πλημμελήματα. Αποτέλεσμα της μετατροπής αυτής των κακουργημάτων σε απλά πλημμελήματα, είναι να μην κηρύσσονται ένοχοι αλλά να απαλλάσσονται με την μέθοδο της παραγραφής δωροδόκοι και δωρολήπτες.

Απόδειξη της ρουσφετολογικής διάθεσης που διαπνέει το νέο ποινικό κώδικα αποτελεί και το γεγονός ότι, ακριβώς λόγω των εκκρεμούντων σοβαρών κακουργηματικών υποθέσεων που θέλουν να ευεργετήσουν, επισπεύδεται η ισχύς του από την 1η Ιουλίου, πράγμα πρωτοφανές στα νομικά χρονικά αφού δεν δίνει κάποιο εύλογο χρονικό περιθώριο μελέτης του σε αυτούς που καλούνται να τον εφαρμόσουν (δικαστές και εισαγγελείς).

Πάντως η ουσία είναι μια για την κοινή γνώμη. Όσοι κατηγορούμενοι ευεργετούνται από τις ρουσφετολογικές αυτές διατάξεις δεν αθωώνονται αλλά απαλλάσσονται με φωτογραφικό νομικό τέχνασμα, καθώς και ότι οι διατάξεις αυτές δεν καταπολεμούν αλλά αντίθετα ενθαρρύνουν την διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος.