Συνεχίζει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας η Τουρκία

Συνεχίζει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας η Τουρκία

Νέα παράνομη NAVTEX δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου

Παρά το γεγονός πως πλέον η προκλητικοτητα της την έχει φέρει αντιμέτωπη με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Τουρκία συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με παράνομη NAVTEX, μιας και δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία, δέσμευσε για σήμερα και αύριο μια τεράστια περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου για άσκηση με την χρήση όπλων.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα όντας πλέον διπλωματικά στο περιθώριο είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την ένταση προκειμένου όπως επισημαίνουν αναλυτές να πάρει μερίδιο από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό πέρα από το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής και το ερευνητικό Barbaros που έχει στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσαβούσογλου ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα από την Δευτέρα ξεκινά η άσκηση «Θαλασσόλυκος-2019» που η Τουρκία έχει δηλώσει πως θα είναι μεγαλύτερη από την «Μπλε Πατρίδα» που διεξήχθει πριν λίγο καιρό.

Η άσκηση αυτή θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος της περιοχής που η Άγκυρα εντάσσει στο δόγμα περι «Μπλε Πατρίδας». Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας εξήγγειλε την έναρξη μεγάλης αεροπορικής άσκησης με την επονομασία Anadolu Ankası-2019 που θα διεξαχθεί κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Ικονίου από τις 13 μέχρι τις 24 Μαΐου. Σε αυτή την άσκηση η Τουρκία έχει καλέσει να συμμετάσχουν το Αζερμπαϊτζάν, την Βρετανία, το Κατάρ, το Πακιστάν, την Ρουμανία και το ψευδοκράτος των κατεχομένων της Κύπρου.

Από ελληνικής πλευράς οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν όλες τις κινήσεις της Τουρκίας τόσο στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο ενώ εντείνουν τις διπλωματικές κινήσεις προς τους συμμάχους.