«Άναψε» ο ουρανός του Αιγαίου με σκληρές αερομαχίες, προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

«Άναψε» ο ουρανός του Αιγαίου με σκληρές αερομαχίες, προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

«Ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο»

Με την Τουρκία να έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ με το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής και το ερευνητικό Barbaros και την συνοδεία τους με μια φρεγάτα και μία πυραυλάκατο αντίστοιχα, η Άγκυρα ανέβασε τις τελευταίες ώρες το θερμόμετρο και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Με την άσκηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγει η Τουρκία σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές μεταξύ Λέσβου και Χίου και Λέσβου και Σκύρου να μπαίνει στην τελική της φάση καθώς ολοκληρώνεται αύριο, ο ουρανός «άναψε» χθες με 4 σκληρές αερομαχίες

Στην πρώτη περίπτωση τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στις 11:13 μεταξύ Χίου και Λέσβου και όταν δεν πειθάρχησαν στις υποδείξεις των ελληνικών μαχητικών που απογειώθηκαν να τα αναχαιτίσουν ξεκίνησε μια ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τουρκικά μαχητικά αναγκάστηκαν τελικά να αποχωρήσουν στις 12:00. Επί 47 λεπτά δηλαδή σχεδόν τα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά προσπαθούσαν να πάρουν το τακτικό πλεονέκτημα ο ένας του άλλου.

Ενώ δεν είχε τελειώσει αυτή η αερομαχία, ένα άλλο ζευγάρι μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου στις 11:35. Η αερομαχία σε αυτή την περίπτωση ήταν μάλλον σύντομη και τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν από το ίδιο σημείο που μπήκαν στις 11:55.

Λίγα λεπτά μετά στις 12:10 ένα ακόμα σμήνος μπήκε από το ύψος της Χίου εδώ υπήρξαν δύο αλλά σύντομες αερομαχίες μεταξύ ελλήνων και τούρκων. Τα μαχητικά της Άγκυρα αποχώρησαν στις 12:35.

Συνολικά η τουρκική πολεμική αεροπορία σημείωσε χθες 27 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στέλνοντας συνολικά 20 αεροσκάφη. Συγκεκριμένα έστειλε 7 ζευγάρια μαχητικών F-16, 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 4 ελικόπτερα. Τα αεροσκάφη CN-235 και τα 4 ελικόπτερα συμμετέχοντας στην άσκηση έρευνας και διάσωσης της τουρκίας σημείωσαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας μην καταθέντοντας στοιχεία πτήσεως. Οι παραβιάσεις του ΕΕΧ έγιναν όλες από τα μαχητικά εκ των οποίων τα 12 ήταν οπλισμένα, κάτι που έδειξε την επιθετική τους διάθεση.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σήκωσε σχεδόν 30 μαχητικά στον αέρα από όλες τις μονάδες σχεδόν διαθέτοντας έτσι αριθμητική υπεροχή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ωστόσο η Τουρκία δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε την πίεση και στο επικοινωνιακό επίπεδο αποδεσμεύοντας βίντεο από την άσκηση στο Αιγαίο στις παράνομα δεσμευμένες περιοχές.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε από την πλευρά του σε σκληρές δηλώσεις μιλώντας σε νέους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.

«Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες το βράδυ, σε ομιλία του στους φοιτητές της Σχολής Ευελπίδων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο».

Παρακαλούμε περιμένετε ...