Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. τρία κυκλώματα εμπορίας ηρωίνης και κοκαΐνης

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. τρία κυκλώματα εμπορίας ηρωίνης και κοκαΐνης

Συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών

Τρεις εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης εξάρθρωσε στην Αττική η Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με πολυεπίπεδη δράση, η οποία εκτείνετο στην εισαγωγή από το Ιράν, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, καθώς επίσης και διακίνησης ποσοτήτων κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης στην εγχώρια αγορά ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ και αστυνομικού σκύλου πραγματοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Ίλιον, Ζωφριά, Κυψέλη, Δάφνη και Σεπόλια, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί ηλικίας από 28 έως 53 ετών, μέλη της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αποκαλύφθηκαν οι χώροι αποθήκευσης των ναρκωτικών (καβάτζες), καθώς και δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια νόθευσης, επανατυποποίησης και συσκευασίας ναρκωτικών ουσιών. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ποσότητα ηρωίνης βάρους 44 κιλών και 475 γραμμαρίων, 10 κιλά και 800 γραμμάρια σκόνης κατάλληλης για νόθευση ναρκωτικών ουσιών, χρηματικά ποσά, πιστόλι, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτα και κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση αδικήματα– της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ως συνεργοί, δύο ακόμη αλλοδαποί, εκ των οποίων ο ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 53χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε αναλάβει την προμήθεια και εισαγωγή των ποσοτήτων ηρωίνης από το Ιράν και εν συνεχεία την περαιτέρω διακίνησή τους στη χώρα μας. Άμεσο συνεργάτη του ως προς τον συντονισμό και την ανεύρεση προμηθευτών, την εισαγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών, είχε τον έγκλειστο στο κατάστημα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είχαν αναλάβει επιμέρους ρόλους σχετικά με τη μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Από την μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, τον διεθνικό της χαρακτήρα, την εγκατάσταση εργαστηρίων νόθευσης και επανατυποποίησης ποσοτήτων ηρωίνης, καθώς επίσης και τη κατασχεθείσα ποσότητας ηρωίνης, προκύπτει η κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής, η οποία εξασφάλιζε στα μέλη αδιάλειπτη δράση, ενώ υπολογίζεται, ότι τα έσοδα από την συνολική τους δραστηριότητα υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ.

Οι συλληφθέντες με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης στη Δυτική Αττική

H δεύτερη υπόθεση που επίσης χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στον σταθμό διοδίων Ελευσίνας 46χρονος, ο οποίος μετέφερε με Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο 75 κιλά και 100 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης. Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη σε περιοχή της Αττικής, όπου συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 732 κιλά και 660 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ σε έρευνα που έγινε σε οικία σε περιοχή της Αττικής, κατασχέθηκαν 7 κιλά και 435 γραμμάρια κοκαΐνης και περίπου 10 κιλά κάνναβη.

Εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, θα ξεπερνούσε το χρηματικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης στον Πειραιά

H τρίτη υπόθεση που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά, αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης, σε διάφορες περιοχές του Πειραιά. Για την αποδόμηση του κυκλώματος, οργανώθηκε επιχείρηση με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε διάφορες περιοχές του Πειραιά και της Κορίνθου.

Συνελήφθησαν 13 μέλη της οργάνωσης ηλικίας από 20 έως 72 ετών, ενώ αναζητούνται άλλα δύο. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 κιλά και 657 γραμμάρια κάνναβης, 84 γραμμάρια κοκαΐνης, 51 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, πιστόλι κρότου, χειροβομβίδα κρότου λάμψης και ζυγαριές ακριβείας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα υπόθαλψης, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.