«Θεός φυλάξοι αν οι άγριες ενέργειες της Τουρκίας καταλήξουν σε απώλειες ζωών σε ελληνικά νησιά»

«Θεός φυλάξοι αν οι άγριες ενέργειες της Τουρκίας καταλήξουν σε απώλειες ζωών σε ελληνικά νησιά»

Ο αμερικανός Γερουσιαστής που «πάγωσε» τα F-35 για την Τουρκία ξεσπάθωσε κατά της πολιτικής της Άγκυρας και της προσέγγισής της με την Ρωσία

«Κάποια από τα πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα στην περιοχή δυστυχώς έχουν ρίζες στην Τουρκία του προέδρου Ερντογάν».

Η φράση αυτή ανήκει επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ που μαζί με τον Μάρκο Ρούμπιο πρωτοστάτησαν στην κατάρτηση της απόφασης του Κογκρέσου που παγώνει την μεταφορά των F-35 στην Τουρκία και ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα χθες.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου στην Αθήνα είπε ακόμα πως «η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και οι επιπτώσεις του εξασθένησαν τις δημοκρατικές διαδικασίες στην χώρα. Εκατοντάδες ακαδημαϊκών, ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων λιώνουν στην φυλακή, στην  πραγματικότητα η Τουρκία ηγείται παγκοσμίως με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η Τουρκία αυθαίρετα φυλακίζει εκατοντάδες δικηγόρους.

Η στοχοποίηση δικηγόρων είναι μια τακτική που βλέπουμε στα χειρότερα καταπιεστικά καθεστώτα και δεν το περιμένουμε από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Ο κ Μενέντεζ αφού αναφέρθηκε στην φυλακίσεις αμερικανών πολιτών και υπαλλήλων της πρεσβείας από το τουρκικό κράτος τονίζοντας πως οι αμερικανοί δεν αισθάνονται ασφαλείς στην Τουρκία πρόσθεσε με νόημα: «Είναι ενοχλητική σε πολλά επίπεδα η θέρμανση των σχέσεων μεταξύ  Ερντογάν και Μόσχας. Πρώτα το Κρεμλίνο είναι αντίπαλος του ΝΑΤΟ και έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εισβολή στην Ουκρανία, οι επιθέσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016, η χημική επίθεση στο Η.Β… Δεν είναι υπεύθυνος παίκτης. Δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να του φέρεται με αυτό τον τρόπο. Όσο η Τουρκία θα αναζητά την εύνοια της Ρωσίας στην κατάσταση στην Συρία οι δεσμοί τους μεγάλωσαν σε άλλες περιοχές.

Η αδιανόητη πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει τους S-400 είναι επικίνδυνη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και απρόσεκτη στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ασφάλειας.

Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400 θα της επιβληθούν κυρώσεις με βάση την αμερικανική νομοθεσία, που εγώ συνέγραψα, και η οποία τιμωρεί τέτοιες συναλλαγές με την Ρωσία στον αμυντικό τομέα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Αυτές οι κυρώσεις μπορεί να έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις για την οικονομία και τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας.

Δεύτερον αν η Τουρκία παραλάβει τους S-400 δεν θα έχει πρόσβαση στο F-35. Αυτό το στοιχείο είναι απλό και ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο ένα F-35 μπορεί να είναι παρκαρισμένο δίπλα σε ένα σύστημα S-400. Κανένα. Αυτή η θεώρηση είναι της κυβέρνησης και μιας δικομματικής ομάδας σε Γερουσία και Βουλή. Σπάνια υπάρχει τέτοια ομοφωνία σε κάποιο θέμα.

Όπως γνωρίζετε όλοι σε αυτό το δωμάτιο οι προκλήσεις που θέτει η Τουρκία επεκτείνονται στον τρόπο αντιμετώπισης των πλησιέστερων γειτόνων της.

Το βλέπουμε αυτό στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η τουρκική παρέμβαση εκεί είναι απαράδεκτη.

Η Δημοκρατία της Κύπρου έχει κάθε δικαίωμα να εξερευνήσει για ενέργεια μέσα στην ΑΟΖ της και οι ΗΠΑ και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια τόσο στα λόγια όσο και στα έργα.

Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο είναι επικίνδυνες, απρόσεκτες και μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες εκτιμήσεις που θα ρίξουν την περιοχή σε σύγκρουση.

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι η συμπεριφορά ενός υπεύθυνου κράτους. Θεός φυλάξοι αν οι άγριες ενέργειες της Τουρκίας καταλήξουν σε απώλειες ζωών σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια απαιτεί να ρωτήσουμε θεμελιώδη ερωτήματα. Θέλει πραγματικά να είναι Δημοκρατία; Θέλει πραγματικά να είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Θέλει πραγματικά να δει ένα μέλλον με την Δύση;

Ελπίζω η Τουρκία να επανακαθορίσει τον εαυτό της. Ελπίζω πως θα γυρίσει στο δημοκρατικό μονοπάτι. Ελπιζω πως θα γυρίσει να είναι ένα εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ. Ελπίζω πως το μέλλον της είναι με την Δύση. Αυτές είναι ελπίδες που μοιράζομαι με ηγέτες σε Ελλάδα και Κύπρο που θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με μια δημιουργική, δημοκρατική και κοσμική Τουρκία».

Ο κ Μενέντεζ ολοκλήρωσε την αναφορά του στην Τουρκία τονίζοντας πως η πολιτική που κομίζει δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας αλλά οποιαδήποτε ρεαλιστική στρατηγική πρέπει να είναι σαφείς. Πρέπει να εξετάσει τον καλύτερο τρόπο για να μετριάσει τις προκλήσεις που θέτει η Άγκυρα.