Ξεκίνησε η δίκη του Κώστα Πάσσαρη

Ξεκίνησε η δίκη του Κώστα Πάσσαρη

Το ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί από τις Ρουμανικές φυλακές τους επόμενους μήνες

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τις δολοφονίες δυο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας ανοίγει η αυλαία της δίκης με κατηγορούμενο τον Κώστα Πάσσαρη ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας.

Αν και το εδώλιο του κατηγορούμενου παραμένει κενό, καθώς οι Ρουμάνοι αρνήθηκαν την έκδοση του κατηγορούμενου καθώς οι ελληνικές αρχές δεν προσδιόρισαν το χρόνο που θα διαρκέσει η δίκη, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για νέα αναβολή της υπόθεσης υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως η οποία υπογράμμισε πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τόσο του συνηγόρου υπεράσπισης όσο και πολιτικής αγωγής οι οποίοι ζήτησαν την σύντομη διακοπή της δίκης προκειμένου να εκδοθεί ο διαβόητος κακοποιός στη χώρα μας ώστε να δικαστεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων μεταξύ αυτών και για τις δολοφονίες.

Η έκδοση του Κώστα Πάσσαρη έχει μπλέξει εδώ και χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, να συναινεί με την έκδοση του αυτό δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει αναβληθεί τρεις φορές. Οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν και σήμερα στο δικαστήριο δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, διαμαρτύρονται καθώς  όλα αυτά τα χρόνια  αναμένουν την τιμωρία των υπευθύνων για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να έχει διαπράξει ο Κώστας Πάσσαρης και συμπεριλαμβάνονται σε τρεις ογκωδέστατες δικογραφίες τέθηκε στο δικαστήριο.

«Είμαστε στα όρια της παραγραφής...» ανέφερε η πολιτική αγωγή με τον συνήγορο υπεράσπισης να τονίζει με τη σειρά του ότι «οι ανθρωποκτονίες παραγράφονται το 2026».

Ο Κώστας Πάσσαρης αναμένεται να αποφυλακιστεί από τις Ρουμανικές φυλακές τους επόμενους μήνες καθώς θα έχει εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί για πράξεις που έχει διαπράξει εκεί. Ωστόσο,  ο συνήγορος του υπογράμμισε ότι ο εντολέας του θα «μεταφερθεί μετά την έκτιση της ποινής του   υποχρεωτικά στην Ελλάδα». «Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος συμπληρώνοντας πως «θέλει ο ίδιος να προσαχθεί και να ακουστεί να πει αυτά που έγιναν, να αποδεχθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη».