«Αστυνομία, ακίνητοι!»

«Αστυνομία, ακίνητοι!»

Οι δράστες της επίθεσης κατά λιμενικών στα Εξάρχεια παρίσταναν τους αστυνομικούς

Oι ένοπλοι που ακινητοποίησαν και αφόπλισαν τους άνδρες του Λιμενικού στη διάρκεια επιχείρησης για ναρκωτικά σε υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης παρίσταναν του αστυνομικούς, σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό που μίλησαν στην «Καθημερινή».

Το ίδιο φέρονται να έχουν επισημάνει σε καταθέσεις τους, στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, αξιωματούχοι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που ήταν παρόντες στο συμβάν. Πρόκειται για πρακτική που έχουν υιοθετήσει στο παρελθόν οργανωμένες συμμορίες αλλά και ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, στοιχείο το οποίο ενισχύει τη σοβαρότητα όσων φέρονται να διαδραματίστηκαν τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης μερικά μόλις μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων.

Με δυσπιστία πάντως αντιμετωπίζουν τις μαρτυρίες των στελεχών του Λιμενικού τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν την υπόθεση.

Ειδικότερα, πηγές από το Λιμενικό επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι κατά την έξοδό τους από το υπό κατάληψη κτίριο, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, οι άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ήρθαν αντιμέτωποι με τα προτεταμένα όπλα των αγνώστων, που τους φώναξαν «αστυνομία, ακίνητοι».

Τα στελέχη του Λιμενικού πίστεψαν προσωρινά ότι απέναντί τους είχαν πράγματι αστυνομικούς, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε επιχειρήσεις στο παρελθόν, και, μάλιστα, κάποιοι απ’ αυτούς φέρονται να φώναξαν προς το μέρος των ενόπλων «συνάδελφοι είμαστε», ενώ άλλοι επιχείρησαν να δείξουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα». Μόνον όταν ένας από τους δράστες κόλλησε το πιστόλι στον κρόταφο άνδρα του Λιμενικού, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου (πρόκειται για την ομάδα που έχει χειριστεί την υπόθεση του «Noor 1») κατάλαβαν ότι απέναντί τους δεν έχουν αστυνομικούς αλλά ενόπλους με εχθρικές διαθέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι άγνωστοι μέχρι σήμερα δράστες κατάφεραν να αφοπλίσουν δύο από τους άνδρες του Λιμενικού δίνοντάς τους εντολές που παραπέμπουν σε άτομα με «ειδική» εκπαίδευση. Ως παράδειγμα επισημαίνουν ότι τους διέταξαν να βγάλουν από τις θήκες και να τους παραδώσουν τα υπηρεσιακά τους όπλα τραβώντας τα με δύο δάκτυλα από τη λαβή, πρακτική που –σύμφωνα με τους λιμενικούς– διδάσκεται σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιπλέον, προκειμένου να προσομοιάζουν σε αστυνομικούς και μάλιστα από «μάχιμες» υπηρεσίες, οι δράστες φορούσαν αλεξίσφαιρα ή σκουρόχρωμα γιλέκα «μάχης», παρόμοια με εκείνα που φορούν π.χ. οι άνδρες των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας.