Εισήγαγαν σχεδόν 5 τόνους λαθραίου καπνού για… ναργιλέ

Εισήγαγαν σχεδόν 5 τόνους λαθραίου καπνού για… ναργιλέ

Οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε 1.208.827 ευρώ

Εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εισήγαγαν λαθραία στη χώρα μας από τη Γεωργία καπνό για ναργιλέ, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά μέλη. Σε βάρος τους, καθώς και τριών ακόμη ατόμων που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, πλαστογραφίας και νομοθεσίας περί όπλων.

Συγκεκριμένα, τα δύο αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2018, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων για ναργιλέ, τον οποίο διέθεταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με σκοπό το παράνομο οικονομικό κέρδος. Στην εγκληματική οργάνωση εντάχθηκαν ως άμεσοι συνεργοί ακόμη δύο συλληφθέντες και οι υπόλοιποι ως μέλη.

Μεταξύ τους υπήρχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους (αρχηγικά μέλη-άμεσοι συνεργοί- διαμεσολαβητές), ενώ είχαν προβεί στη διαμόρφωση πελατολόγιου και στην ανάπτυξη επαφών με άλλα εγκληματικά δίκτυα προμήθειας λαθρεμπορευμάτων. Επίσης, διέθεταν μέσα μεταφοράς για τη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων και χώρους αποθήκευσης.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, εισήγαγαν λαθραίες ποσότητες καπνού στη χώρα μας, αποφεύγοντας την καταβολή των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στο Ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια αποθήκευαν τις ποσότητες σε χώρους που εκμεταλλεύονταν οι ίδιοι (γραφεία μεταφορών, χώρους στάθμευσης-παρκινγκ) και έπειτα τις διέθεταν σε διάφορες επιχειρήσεις στην Αττική, χωρίς την έκδοση των νόμιμων παραστατικών.

Η μεταφορά των παράνομων προϊόντων γινόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με φορτηγό όχημα και κατέληγαν σε νόμιμη επιχείρηση ταχυμεταφορών εγγράφων και αντικειμένων με έδρα την Αθήνα, ιδιοκτησίας αρχηγικού μέλους. Ακολούθως, με τη συνδρομή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διοχετεύονταν στην αγορά, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούσαν ναργιλέ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ οικίες και 14 καταστήματα και επιχειρήσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Περισσότερα από 745 κιλά καπνού για ναργιλέ,
- Πέντε πιστόλια, μία καραμπίνα και μάχαιρες διαφόρων διαμετρημάτων,
- Ι.Χ. φορτηγό όχημα και τέσσερα αυτοκίνητα,
- 2.065 ευρώ,
- Κινητά τηλέφωνα και διάφορα έγγραφα.

Εκτιμάται, ότι οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι από τις κατασχεθείσες ποσότητες καπνού ανέρχονται σε 184.030 ευρώ. Σημειώνεται, ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει τουλάχιστον 4.900 κιλά καπνό, με τους διαφυγόντες δασμούς, φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις να ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε 1.208.827 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...