Ισχύς και μηνύματα στην Τουρκία από την «Ηνίοχος 2019»

Ισχύς και μηνύματα στην Τουρκία από την «Ηνίοχος 2019»

Αποστολή του news.gr στην Ανδραβίδα - Δείτε τις φωτογραφίες

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η πολυεθνική και διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2019» που οργάνωσε η Ελλάδα και στην οποία έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτή την χρονική περίοδο η άσκηση βρίσκεται στην φάση της εκτέλεσης η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Απριλίου.

Αποστολή/Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Επιμέλεια/Ρεπορτάζ: Μαρίνος Γκασιάμης

Τα μαχητικά ασκούνται σε δύσκολα σενάρια σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών συμπεριλαμβανομένων και ακριτικών νησιών, που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένα, στέλνοντας έτσι και το κατάλληλο μήνυμα.

Ο φακός του news.gr βρέθηκε στην Αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου είναι συγκεντρωμένα τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση.

Όπως είναι φυσικό τα 6 ιταλικά στελθ F-35 έχουν «κλέψει» την παράσταση σε μια περίοδο που η απόκτησή τους από την Τουρκία περνά από πολύ συζήτηση στις ΗΠΑ, οι οποίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να πουλήσουν τον τύπο αυτό αεροσκάφους σε Ελλάδα, Ρουμανία και Πολωνία.

Τα σενάρια της άσκησης πολύ απαιτητικά. Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  • Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  • Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
  • Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
  • Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
  • Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
  • Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)