Μυρίζει «μπαρούτι» στα Εξάρχεια μετά την επίθεση με οπλισμό σε λιμενικούς

Μυρίζει «μπαρούτι» στα Εξάρχεια μετά την επίθεση με οπλισμό σε λιμενικούς

Σύσκεψη το βράδυ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ το χτεσινό περιστατικό στα Εξάρχεια όπου στελέχη του λιμενικού δέχτηκαν επίθεση από ομάδα ατόμων που έφεραν βαρύ οπλισμό.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης, εχθές το βράδυ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το λιμενικό προχώρησε μάλιστα και σε σχετική ανακοίνωση τα ξημερώματα όπου επισημαίνεται πως: «Βραδινές ώρες χθες 04/04/2019, κλιμάκιο αποτελούμενο από οκτώ (08) στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με την παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, μετέβη σε οικία στην περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου διενεργήσει έρευνα αναφορικά με υπόθεση ναρκωτικών ουσιών η οποία ήταν σε εξέλιξη. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τον Εισαγγελικό Λειτουργό εξερχόμενα από την ως άνω οικία και ενώ είχαν συλλάβει δύο (02) γυναίκες, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα πενήντα (50) περίπου ατόμων,αρκετοί εκ των οποίων έφεραν οπλισμό και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους.

Ο Εισαγγελικός Λειτουργός απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το σημείο της επίθεσης από τα λιμενικά όργανα. Αποτέλεσμα της επίθεσης σε βάρος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος ήταν να τραυματιστούν δύο (02) από τα στελέχη του, ενώ κατά την διάρκεια της εμπλοκής αφαιρέθηκαν από αυτούς τσαντάκια με προσωπικά αντικείμενα και τον ιδιωτικό τους οπλισμό, μία δε εκ των δύο (02) γυναικών που είχαν συλληφθεί διέφυγε. Τα ανωτέρω στελέχη του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για την παροχή των πρώτων βοηθειών όπου παραμένουν νοσηλευόμενα.

Στην οικία που διενεργήθηκε ο έλεγχος, εντοπίστηκαν ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και ζυγαριά ακριβείας. Τέλος σημειώνεται ότι κατά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Να θυμίσουμε πως χθες το βράδυ κλιμάκιο του λιμενικού δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων στις 21:30 και ενώ αυτό διενεργούσε έρευνα που αφορούσε σε υπόθεση ναρκωτικών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από μαχαίρι ελαφρά στον μηρό και ένας δεύτερος από γροθιές και κλωτσιές. Η υπόθεση ξεκίνησε το μεσημέρι όταν συνελήφθη στον Πειραιά Ιρακινός με 200 γραμμάρια κάνναβης ο οποίος όπως είπε στους λιμενικούς που τον συνέλαβαν είχε προμηθευτεί τα ναρκωτικά από σπίτι στην συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, στα Εξάρχεια. Το βράδυ ομάδα 7 λιμενικών με εισαγγελέα μετέβησαν στην παραπάνω διεύθυνση όπου βρίσκεται υπό κατάληψη κτίριο και μένουν αλλοδαποί . Οι λιμενικοί βρήκαν 2 γυναίκες τις οποίες συνέλαβαν καθώς και άλλα αντικείμενα αλλά καθώς έβγαιναν δέχθηκαν επίθεση από πολλά άτομα που τους περίμεναν και τα οποία τραυμάτισαν τους δύο από την ομάδα των λιμενικών . Σύμφωνα με πληροφορίες άρπαξαν και τις τσάντες των δυο λιμενικών αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν μέσα είχαν και τον οπλισμό τους. Οι δυο τραυματίες μετέβησαν με δικό τους όχημα στο ναυτικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες ενώ οι υπόλοιποι έφυγαν με την μία από τις γυναίκες που είχαν συλλάβει .

Παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων

Η Ένωση Εισαγγελέων με αφορμή αυτή την επίθεση ζητά την λήψη άμεσων μέτρων

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της τονίζει: «Εξ αφορμής της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο με επικεφαλής Εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών  στην περιοχή των Εξαρχείων, και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανδρός του Λιμενικού και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του συναδέλφου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει την επιτακτική ανάγκη:

  • λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και  μέτρων ατομικής προστασίας των Εισαγγελέων που προΐστανται  σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας,
  • αποτελεσματικής κατά Νόμον αντιμετώπισης των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών».