Ελλάδα και Ισραήλ στήνουν τον «Μακρύ Ορίζοντα» στην Κρήτη, υπέρραντάρ με μεγάλες δυνατότητες

Ελλάδα και Ισραήλ στήνουν τον «Μακρύ Ορίζοντα» στην Κρήτη, υπέρραντάρ με μεγάλες δυνατότητες

Θα μπορεί να καλύψει την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Δαρδανελίων

Η συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου που σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες Yeni Safak και Hurriyet, φτιάχτηκε υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, κάνει ένα ακόμα βήμα.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα θα φτιάξουν ένα νέο σύστημα ραντάρ στην Κρήτη. Ο «Μακρύς Ορίζοντας» όπως θα λέγεται το σύστημα, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιβλέπουν την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Hurriyet το σύστημα αυτό θα μπορεί να καλύψει την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Δαρδανελίων.

Η Yeni Safak τονίζει ακόμα πως Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται μεταξύ τους τεχνολογία, ενώ η Αθήνα νοίκιασε 7 UAV από το Τελ Αβίβ για χρήση σε επιχειρήσεις επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης.

Η Hurriyet αναφέρει πως το σύστημα «Μακρύς Ορίζοντας» στην Κρήτη ξεκίνησε από το 2015 ως ιδέα αλλά λόγω κόστους είχε παγώσει.

Καλά πληροφορημένες πηγές του news.gr ανέφεραν πως το συγκεκριμένο project, προχωρά και δεν είναι κάτι που ανάγεται στο απώτερο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη εφημερίδα επικαλούμενη ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρει πως η Ελλάδα εργάζεται στο κομμάτι του σχεδιασμού από κοινού με το Ισραήλ αλλά θα προχωρήσει στην απόκτησή του όταν καλυτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr η Αθήνα είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογες συζητήσεις για ανάλογο σύστημα ραντάρ και με άλλες χώρες.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως τα τουρκικά ΜΜΕ συνδυάζουν το συγκεκριμένο θέμα με την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην οποία θα συμμετάσχει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το sigmalive, μηνύματα, που θα απαντούν στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να στείλει η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, η οποία επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.

Το θέμα της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα, και της ενεργειακής ασφάλειας, ειδικότερα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν, πλέον, σημαντικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έφτασε το πρωί για το Ισραήλ, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίστοιχα, καθώς και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου.