Δημοτικά έργα ύψους 173 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο Χαρίτσης

Δημοτικά έργα ύψους 173 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο Χαρίτσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλόΔημος»

Νέες εντάξεις 90 έργων του προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού προϋπολογισμού 173.693.580 ευρώ, εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Οι νέες εντάξεις αφορούν έργα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ, της ανέγερσης και επανάχρησης δημοτικών κτιρίων, της επισκευής, συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, της προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών και της κατασκευής, επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνονται και τα πρώτα 21 έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», στο πλαίσιο της πρόσκλησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ). Σημειώνεται, ότι μαζί με τα συγκεκριμένα έργα δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και δράσεων πρόληψης και προειδοποίησης.

Επίσης, στο διάστημα των 8 μηνών που υλοποιείται ο ΦιλόΔημος, από τις 15 Ιουνίου 2018, οι εντάξεις έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος που εκίνησε με 400 εκατ. ευρώ έχει φθάσει ήδη στα 2,026 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Με αφορμή τις νέες εντάξεις, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει σε δήλωσή του, ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την υποχρηματοδότηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Με την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά και με χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως ο "ΦιλόΔημος Ι" και "ΦιλόΔημος ΙΙ", προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρηματοδοτούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ΟΤΑ, σημαντικά έργα στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία, όπως είναι τα 21 έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στις νέες εντάξεις που ανακοινώνουμε σήμερα», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών.