Καθιζήσεις απειλούν χωριά των Χανίων μετά την θεομηνία

Καθιζήσεις απειλούν χωριά των Χανίων μετά την θεομηνία

Απειλή αποτελεί η διάβρωση του εδάφους που προκλήθηκε από τους τεράστιους όγκους νερού

Το ένα μετά το άλλο παρουσιάζονται τα προβλήματα σε χωριά του δήμου Πλατανιά Χανίων, που «ισοπεδώθηκαν» στην κυριολεξία από το τελευταίο πέρασμα της θεομηνίας, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα flashnews.gr.

Οι μεγάλοι όγκοι νερού, αφού κατέστρεψαν δρόμους, δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες, απειλούν τώρα ολόκληρα χωριά με καθίζηση, καθως αν και οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει, η διάβρωση του εδάφους συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την προΙσταμένη τεχνικών υπηρεσιων κ. Δοξακη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, είναι πιθανό να χρειαστει εκκένωση του χωριού Λάκκοι του δήμου Πλατανιά λογω εκτεταμένης καθιζησης. Χθες στο χωριό κατέρρευσαν δύο σπίτια.

Ήδη έχει δοθεί οδηγία, σε περίπτωση εκκένωσης, είτε στους Λάκκους, είτε σε οποιοδήποτε άλλο χωριό και οικισμό προκύψει ανάγκη, να συνδράμει η ΕΜΑΚ και με δυνάμεις των πυροσβεστικών αρχών, οι κάτοικοι να οδηγηθούν σε ασφαλές σημείο.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα χωριά Ρούματα, Κεφαλές και Φωτακάδο, του πρώην δήμου Βουκολιών, όπου και εκεί δεκάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι. Τα Ρούματα έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ακόμα και μέσα στο ίδιο το χωριό η μετακίνηση είναι αδύνατη από τη μια γειτονιά στην άλλη, λόγω πολλαπλών καθιζήσεων. Οι κάτοικοι και εκεί δεν έχουν νερό, ενώ πρόσφατα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

Στις Κεφαλές το χωριό απειλείται από τις καθιζήσεις και οι κάτοικοι βιώνουν συνθήκες απομόνωσης, χωρίς νερό και ρεύμα. Στο Φωτακάδο βούλιαξαν δρόμοι στην είσοδο και την έξοδο του χωριού, παρά το γεγονός ότι από το πρωί βρίσκοταν εκεί συνεργεία του δήμου Πλατανιά και επιχειρούσαν σε σημεία που είχαν υποστεί καθίζηση.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κάτοικοι του χωριού Ντερές στον δήμο Πλατανιά, από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν τα μανιασμένα νερά του Ντεριανού ρέματος, του παραποτάμου του Ταυρωνίτη ποταμού. Σπίτια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν στον παραπόταμο, κάτοικοι έχουν απομονωθεί σε γειτονιές του χωριού, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τηλέφωνο, αφού παρασύρθηκαν δίκτυα και στύλοι από τα ορμητικά νερά. Επιπλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με την υδροδότηση καθώς τα αντλιοστάσιο υπέστησαν ζημιές.