Καλύφθηκε με χιόνι το 35% της Ελλάδας από την «Ωκεανίδα»

Καλύφθηκε με χιόνι το 35% της Ελλάδας από την «Ωκεανίδα»

Κάλυψε περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χερσαίας έκτασης της χώρας

Η έκταση της χιονοκάλυψης λόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» έφθασε το 35% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το χιόνι κάλυψε περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ συγκριτικά η μέση έκταση της χιονοκάλυψης κατά την περίοδο 2004-2018, ήταν μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μάλιστα, λόγω της πυκνής νέφωσης που εμπόδιζε τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι πιθανό η πραγματική έκταση χιονοκάλυψης της «Ωκεανίδας» να ήταν λίγο μεγαλύτερη.

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αυξάνοντας απότομα την έκταση της χιονοκάλυψης, που μέχρι τότε κινείτο λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο. Το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές ξεπέρασε το 1,5 μέτρο, ενώ στα ορεινά της Κρήτης πιθανώς το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε και τα 2 μέτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του meteo.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντιστοίχως. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.