Τσουκάτος: Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να μου ζητήσει συγνώμη

Τσουκάτος: Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να μου ζητήσει συγνώμη

Η απολογία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Siemens

«Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».

Με τα λόγια αυτά ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση της Siemens ξεσπάθωσε κατά του κόμματος. Ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατ. μάρκα από τη εταιρία το 1999, παραδέχτηκε την «παρανομία» που έκανε, ωστόσο επανέλαβε πως το επίμαχο ποσό μπήκε στα ταμία του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας , φανερά οργισμένος, πως η ηγεσία του κόμματος τον έκανε αποδιοπομπαίο τράγο.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια» είπε υπογραμμίζοντας πως «Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως, μέσω συνεργατών τους, ενημέρωσε τους κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια για την τύχη του 1 εκατομμυρίου. «Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τη έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

Τα χρήματα πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μέρα-μεσημέρι

Στην δίωρη απολογία του, ο Θόδωρος Τσουκάτος ισχυρίστηκε πως πήρε τα χρήματα από την γερμανική εταιρία στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από ιδιώτες τα οποία , όπως είπε, στη συνέχεια κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των ταμείων του κόμματος αλλά και τον ισολογισμό του 1999.

«Τα χρήματα κατατέθηκαν στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος και ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε πως ο Κώστας Σημίτης δεν γνώριζε για τα χρήματα καθώς δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα . Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Κατηγορούμενος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Ο κ. Τσουκάτος υποστήριξε πως η πρώτη επαφή που είχε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens και επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση, Μιχάλη Χριστοφοράκο ήταν τον Απρίλιο του 1997 υπογραμμίζοντας πως συνολικά τον συνάντησε τρεις φορές το 1997, τέσσερις το 1998 και δυο το 1999. Στις επίμαχες συναντήσεις , είπε, ο κ. Χριστοφοράκος του ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης.

«Είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση» τόνισε ο κατηγορούμενος ο οποίος υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν είχε σχέση με την επίδικη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. «Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κ.λπ. (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση» τόνισε.

Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της απολογία του κατηγορούμενου ο οποίος επιβεβαίωσε χρηματοδότηση 16 δισ. δρχ. το 2000 όταν όμως κλήθηκε να κατονομάσει τις εταιρίες που έδωσαν τα χρήματα δεν το έκανε. «Υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματα τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν» ανέφερε συμπληρώνοντας πως η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική.

Παρακαλούμε περιμένετε ...