«Την ανύψωση της μπάλας δε την γλύτωνε τίποτα, ούτε ο Θεός»

«Την ανύψωση της μπάλας δε την γλύτωνε τίποτα, ούτε ο Θεός»

Τι είπαν οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία σε λούνα παρκ στο Ελληνικό

Στην ξαφνική αλλαγή του καιρού απέδωσαν τον τραγικό θάνατο του 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της 11χρονης αδελφής του σε λούνα πάρκ στο Ελληνικό οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για ανθρωποκτονία και επικίνδυνη σωματική βλάβη, δίνοντας εξηγήσεις ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου υποστήριξαν πως ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος σηκώθηκε ξαφνικά, παρέσυρε τον φουσκωτό κύλινδρο μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δύο αδέλφια με αποτέλεσμα να σηκωθεί στον αέρα και στη συνέχεια να πέσει στο έδαφος χτυπώντας στα άλλα παιχνίδια που βρίσκονταν στο χώρο.

«Την ανύψωση της μπάλας δε την γλύτωνε τίποτα, ούτε ο Θεός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του λούνα παρκ, ζητώντας συγγνώμη από την οικογένεια των παιδιών. Την ίδια ώρα, επέμεινε πως η επιχείρηση τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και πιστοποίησης. Όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί λειτουργούσαν χωρίς άδεια ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της ενώ είχε επικοινωνήσει και με το δήμαρχο ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα του τη δώσει.

Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε πως το μοιραίο παιχνίδι δεν είχε πιστοποίηση καθώς, όπως είπε, οι αρμόδιοι δεν είχαν προλάβει να επισκεφθούν το λούνα πάρκ. «Η όλη σας συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από πληθώρα παραλείψεων» ήταν η παρατήρηση του εισαγγελέα.

Ο Ιταλός συντηρητής παιχνιδιών του λούνα πάρκ ισχυρίστηκε στην απολογία του πως είχε δώσει οδηγίες στους δυο Πακιστανούς υπαλλήλους, που επίσης είναι κατηγορούμενοι, να ξεφουσκώνουν το παιχνίδι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι απρόοπτο ενώ υπογράμμισε πως την μοιραία ημέρα ο ίδιος απουσίαζε. «Εκείνη την ημέρα ο καιρός άλλαξε ξαφνικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε τίποτα...Πως εγώ θα μπορούσα να προβλέπω την αλλαγή; Είναι όπως ο σεισμός...» ανέφερε.

Εισαγγελέας: Αναζητήσατε δελτίο καιρού;

Κατηγορούμενος: Δεν προβλέπεται πουθενά στον κόσμο η αναζήτηση δελτίου καιρού.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται όμως να εγκαταστήσετε ένα παιχνίδι με ασφάλεια...

Κατηγορούμενος: Ήταν τόσο απρόοπτο, κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο... Καταλαβαίνω ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μια τραγωδία και λυπάμαι πολύ. Έχω και εγώ δυο παιδιά και ξέρω .... Και τα παιδιά μου είχαν μπει στο ίδιο παιχνίδι.

Οι δυο υπάλληλοι του λούνα πάρκ, Πακιστανικής καταγωγής, περιέγραψαν πώς εκείνη την ημέρα «ξαφνικά έκανε στρογγυλό αέρα». «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό που έγινε» είπε ο ένας από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους για να συμπληρώσει ο δεύτερος «Λυπάμαι για την τραγωδία…».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Μαρτίου.