«100 φορές αν βανδαλίσουν τα εβραϊκά μνημεία, 110 θα τα φτιάξουμε»

«100 φορές αν βανδαλίσουν τα εβραϊκά μνημεία, 110 θα τα φτιάξουμε»

Την 24ωρη φύλαξη τους πρότεινε ο Μπουτάρης

Οι συχνοί βανδαλισμοί των εβραϊκών μνημείων ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπων του υφυπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε την 24ωρη φύλαξη των μνημείων, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τους αρμόδιους φορείς να αντιπροτείνουν ενίσχυση του φωτισμού και αυξημένη επιτήρηση.

«Κάνουμε έκκληση στην κοινωνία να μην υποκύψει στους βανδαλισμούς. Δηλώνουμε ότι 100 φορές κι αν βανδαλίσουν τα μνημεία, 110 φορές θα τα φτιάξουμε. Η ιστορία αυτής της πόλης και η συνείδηση της κοινωνίας δεν θα κάνει πίσω σε τέτοιου είδους αντιλήψεις» δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ ανέφερε ότι τα «μνημεία δεν μπορούν να φρουρούνται, γιατί θα είναι ντροπή για την πόλη» και κατέληξε «Τα μνημεία έχουν γίνει για να μας θυμίζουν την ιστορία. Δεν μπορεί να έχουν έναν αστυνομικό δίπλα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει φωτισμός και καλύτερη διαχείριση», ενώ τόνισε την ανάγκη υπάρξουν συλλήψεις για τους βανδαλισμούς.

Τέλος, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος, προέτρεψε τους πολίτες να έχουν «αυξημένη εγρήγορση για τα μνημεία, δίνοντας το μήνυμα πως αυτοί που έκαναν τους βανδαλισμούς είναι πολλοί λίγοι».