Απέτυχε η Τουρκία να δημιουργήσει σκηνικό έντασης στα Ίμια

Απέτυχε η Τουρκία να δημιουργήσει σκηνικό έντασης στα Ίμια

«Αλλού βαράει ντέφι», πλέον ο τουρκικός Τύπος

«Αλλού βαράει ντέφι» πλέον ο τουρκικός Τύπος, όπως χαρακτηριστικά είπε στρατιωτική πηγή στο news.gr, καθώς χθες μερικές από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες και ΜΜΕ προσπάθησαν να στήσουν σκηνικό έντασης γύρω από τα Ίμια.

Συγκεκριμένα χθες Hurriyet, Milliyet, Sabah και το CNN Turk ανέφεραν πως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό λαμβάνει μέτρα γύρω από τα Ίμια προκειμένου να αποτρέψει εκδηλώσεις των Ελλήνων στην περιοχή της βραχονησίδας στο πλαίσιο της επετείου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έστειλε πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων για αυτό τον σκοπό ενώ προσέθεταν πως χάριν στο φυλάκιο που έχει τοποθετηθεί στην νησίδα Τσαβούς οι Έλληνες δεν τολμούν να προσεγγίσουν.

Όπως επιβεβαίωναν χθες στρατιωτικές πηγές στο news.gr η μόνη παρουσία τουρκικού πολεμικού ήταν εκείνη ενός μικρού σκάφους που έκανε την συνηθισμένη περιπολία στις τουρκικές ακτές. Η ίδια εικόνα ισχύει και σήμερα.

Όλα δείχνουν πως η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα με αφορμή την επέτειο των Ιμίων αλλά η ελληνική πλευρά «δεν τσίμπησε» όπως πρόσθεσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας μίλησε για συνήθη δραστηριότητα των τούρκων στην ευρύτερη περιοχή:«Δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε άγχος, ούτε φόβος. Είναι συνήθης δραστηριότητα, ό,τι γίνεται όλα τα χρόνια. Η Τουρκία κατά καιρούς αυξάνει τη ρητορική της και ενδεχομένως και τις ενέργειες. Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα παρασυρθούμε σε τέτοιες διαδικασίες έντασης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν με ισχυρό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έναντι οιασδήποτε αμφισβήτησης της ακεραιότητας της πατρίδας μας. Αυτό που λέμε και προς την απέναντι πλευρά, είναι ότι δεν βοηθούν στην ειρηνική συνύπαρξη και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τέτοιες επιλογές, είτε είναι ρητορικές, είτε ενδεχομένως και πρακτικές. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρότατες, έχουν την αποτρεπτική ικανότητα, είναι ειρηνικές. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε».

Μαρίνος Γκασιάμης