Σε συναγερμό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Σε συναγερμό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους από το πρωί

Σε ισχύ είναι από την ΕΜΥ το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία «Φοίβος» (όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο). Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, χαλάζι και λάσπη συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει μεγάλο μέρος της Κρήτης.

Κυκλοφοριακό έμφραγμα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην Αθήνα. Υπομονή πρέπει να δείξουν οι οδηγοί που κινούνται σε Μεσογείων, Αλεξάνδρας, Βασιλίσσης Σοφίας, στην άνοδο της Κηφισίας και της λεωφόρου Συγγρού, στον Κηφισό, την Πατησίων και τον Πειραιά.

Ποιες περιοχές έχουν τεθεί σε συναγερμό σήμερα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδευτούν και από χαλάζι σε πολλές περιοχές σήμερα Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, από τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική), την Εύβοια, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και σταδιακά μέσα στην ημέρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για αύριο Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, η ΕΜΥ προβλέπει ότι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Εξασθένηση από το απόγευμα του Σαββάτου.

Β. Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές την Παρασκευή στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας.

Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που η έντασή τους θα φτάνει και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρει στην τελευταία ενημέρωσή της πως βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες σημειώθηκαν στο σύνολο σχεδόν της χώρας, από το απόγευμα της Πέμπτης 24/01, οπότε ξεκίνησε η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Φοίβος». Στο Χάρτη 1 φαίνεται η θέση του χαμηλού που επηρεάζει τη χώρας μας το πρωί της Παρασκευής 25/01.

Στον πίνακα που ακολουθεί (Πίνακας 1) παρουσιάζονται οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr που κατέγραψαν τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί της Παρασκευής 25/01.